<
НОВИНИ ДНЯ: Тихий співагресор Росії: чотири основні сценарії загроз з боку Лукашенка та Білорусі  Куди зник Путін: майор ЗСУ здивував прогнозом  Печиво з шоколадною крихтою: дуже простий рецепт  В Україні 24 квітня дощі та сильний вітер, на півдні до + 24°  В Україні можна отримати водійські права ще до повноліття, але є нюанс  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло  Новий закон про мобілізацію: хто втратить відстрочку та які зміни для її отриманнявсі новини дня
Бізнес
Економіка
28.11.2022 731

Через блекаут в Україні можуть зрости ціни на продукти

Відсутність стабільного електропостачання може спровокувати дефіцит деяких продуктів через скорочення виробництва, а супермаркети змушені переходити на генератори.

Про це пише видання «Апостроф».

У Всеукраїнській аграрній раді пояснили, що перехід на генератори призведе до подорожчання лише енергоносіїв вчетверо. Дизпаливо зараз коштує близько 50 гривень за літр, а на виробництво одного кіловату електрики йде півлітра палива, тобто 25 гривень.

В першу чергу, очікується підвищення цін на овочі, оскільки овочесховища потребують постійного підключення до джерела електроенергії.

Відсутність електропостачання може вдарити по молочній галузі. У Спілці молочних підприємств України пояснили, що перехід на генератори призведе не лише до зростання вартості молочної продукції, а й скоротить обсяги виробництва, зменшить зарплати працівників підприємств, також зменшиться поголів’я корів через відсутність збуту молока тощо.

В Україні також очікується зростання цін на м'ясо та курятину. Так, птахофабрики вже заявили про дестабілізацію роботи через відключення електрики, що призведе до збільшення собівартості виробництва, втрати продуктивності та порушення технологічних процесів.

Підприємства використовують генератори для інкубаторів, оскільки відключення електроенергії призводить до значних виробничих втрат закладених на інкубацію яєць та недоотримання молодняку.

Оценка материала:

5.00 / 1
Через блекаут в Україні можуть зрости ціни на продукти 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
28.11.2022 731
Еще материалы раздела «Економіка»