Життя та Стиль
Суспільство
Як зберігати продукти в умовах блекауту: рекомендації від МОЗ
В умовах постійних та довготривалих відключень світла, як ніколи актуальним стало питання безпечного зберігання продуктів. Тому українцям дали низку порад.
Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я України
На цей момент майже по всій території України тривають віялові та аварійні відключення електроенергії. Враховуючи це, в МОЗ надали декілька порад, які допоможуть зберегти їжу безпечною до вживання:
- Температура холодильника має бути +4 градуси або нижче, у морозильній камері – не вище -4 градуси;
- Бажано заморозити контейнери з водою, за можливості придбати сухий чи блоковий лід для збереження температури +4 градуси або нижче, якщо буде потреба виймати продукти з холодильника;
- Після відключення світла, намагайтесь тримати дверцята холодильника та морозильної камери закритими, адже в такому випадку холодильник повільніше нагріватиметься і ще 4 години в холодильнику і 48 годин в морозилці продукти залишаються безпечними. В напівпорожній морозилці час зберігання продуктів коротший - до 24 годин;
- Якщо є сумніви по безпечності продуктів не треба пробувати її на смак, краще позбутись продуктів з незвичним запахом, кольором чи текстурою;
- Ви можете повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру +4 градуси або нижче. За можливості перевіряйте температуру продуктів що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду.
Купуючи харчові продукти, надавайте перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника.Також МОЗ рекомендує:
- Заздалегідь зробити запас продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хліб, печиво, бублики, консерви тощо). При цьому віддавайте перевагу харчовим продуктам з мінімальною кількістю солі (рекомендовано не більше 0,3 г солі на 100 г продукту) та цукрів (не більше 10 г на 100 г продукту).
- За можливості готувати страви на один раз, щоб не було потреби в тривалому зберіганні.
- Зберігати продукти у термосумці, у погребі чи підвалі та на балконі, якщо за вікном мінусова температура.