НОВИНИ ДНЯ: Чи мобілізують випускників перед вступом на магістратуру чи аспірантуру: відповідь Зеленського  Путін видав чергову хвору маячню: що сказав цього разу  Коли ховатимуть героїв на Військовому меморіальному кладовищі: у Мінветеранів назвали терміни  У частині України оголосили штормове попередження: де очікувати негоду  У Міноборони роз'яснили оновлений процес мобілізації згідно з новим законопроєктом  Нові акцизні ставки на сигарети в євро є важливою євроінтеграційною вимогою, - експерт  Україну знову накриє дощ і сильний вітер: прогноз погоди на 29 березнявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
07.12.2022 474

Генератор, пальник, газовий балон, буржуйка в квартирі - чим вони загрожують та як уберегтися

Яку небезпеку несуть засоби боротьби з блекаутом в багатоквартирних будинках

До чого сьогодні лише не вдаються українці в очікуванні блекауту, чим тільки не запасаються українці, щоб пережити зиму без світла, опалення, води — генератори, пальники, газові балони, буржуйки, саморобні акумулятори на літії, різноманітні свічки. І все це намагаються розмістити у квартирі, в кращому випадку, на балконі. Пише ТСН. 

Забувається про елементарні засоби безпеки, які, якщо їх не дотримуватись, призводять уже до трагедій — вибухів та пожеж у квартирах та будинках.

Чим небезпечні альтернативні засоби освітлення та обігріву

  • Генератор, що працює у квартирі, у будь-якому замкненому приміщенні діє так само як автомобіль із робочим двигуном у замкненому просторі, виділяє чадний газ, результатом отруєння якого є смерть.
  • Газовий балон, забитий "під зав'язку", який зберігається на балконі чи коли просто його заносять з холодної вулиці до теплої квартири може  "пшикнути". Під впливом перепадів температури зросте тиск, клапан виведе надлишок газу у квартиру. Утворюється  вибухова суміш, і будь-яка іскра спричинить вибух.
  • Газовий обігрівач як альтернатива електричному випалює кисень у приміщенні, заміщуючи його CO, чадним газом.  А чадний газ дуже непомітно заповнює легені, і людина просто назавжди засинає.
  • Пошкоджений або перегрітий літій-іонний акумулятор може замкнутися та загорітися. Горить він надзвичайно інтенсивно і погасити його практично нереально.
  • Буржуйка у квартирі — взагалі страшна річ. Вентиляція у будинках не розрахована на таку велику кількість чадного газу, яку буде виробляти буржуйка. Навіть якщо вивести трубу назовні, залишиться дуже висока ймовірність отруєння. Встановлення пічки у квартирі загрожує пожежею - термоізоляція підлоги у багатьох будинках бажає кращого, тому чи спалахне ламінат або лінолеум від надвисокої температури або від іскри, що вилетить із пічки, —  питання часу.

Декілька порад, які  зможуть зберегти життя

  • Якщо вирішили брати генератор, то дуже бажано зупинитись на  інверторному, у кожусі, щоб був тихеньким - 54-58 дБ. Звичайно, вони дорогі, але більше безпечні та не такі гучні.
  • До генератора обов'язково придбати гофрований подовжувач вихлопу, і відвести його якнайдалі від вікон та дверей — і ваших, і сусідів.
  • Не тримайте каністру з пальним поруч із генератором.
  • Якщо газовий обігрівач, то з системою автоматичного вимикання при недостачі кисню. Але навіть такий обігрівач не гарантує 100% безпеки.
  • Газовий балон дуже бажано тримати надворі. і не заправляти його по вінця, на повний об'єм. Максимум він повинний бути заповнений на дві третини. Перед заправкою балона рекомендують зважувати тару, щоб розуміти, скільки в неї можна безпечно залити.
  • Придбайте декілька  автономних давачів CO, розкладіть їх по кімнатах. Вони не дорогі та ще є у продажу. Давачі  будуть сигналізувати про небезпеку, підвищений рівень вуглекислого газу, що може врятувати вам життя.
  • Придбайте вогнегасник для квартири, а то й декілька — вуглекислотний та порошковий. Для мешканців  верхніх поверхів висоток можуть знадобитися протигази із димним фільтром.

Бажано бути готовим не лише до блекауту, а й до того, що українці почнуть масово грітися та користуватися всіма приладами.

Оценка материала:

5.00 / 1
Генератор, пальник, газовий балон, буржуйка в квартирі - чим вони загрожують та як уберегтися 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
07.12.2022 474
Еще материалы раздела «Суспільство»