НОВИНИ ДНЯ: Перед вихідними в Україні пройдуть дощі та грози: прогноз на 29 березня  Зеленський про фронт: ситуацію стабілізували, але назріває новий наступ Росії  Скільки можна зберігати борщ в холодильнику, щоб він лишався смачним та їстівним  Народний синоптик Діденко попередила про різку зміну погоди в Україні — де очікувати дощі  Зеленський про народжуваність під час війни: головне питання у безпеці  Буданов про теракт під Москвою: Росія знала про підготовку щонайменше за місяць  В Україні 29 березня - дощі та сильний вітер, вдень до 16°всі новини дня
Політика
Україна
09.12.2022 1667

Де в армії можуть служити обмежено придатні особи

Куди відправляють служити обмежено придатних до служби осіб. 

c15a8c4784113f2eacdb0011421f4a45_09.12.22

Насамперед, необхідно розібратися, які категорії придатності до військової служби в Україні існують:

 

  • придатний до військової служби за графами таблиці додаткових вимог до стану здоров'я "А" 1-11;
  • тимчасово непридатний до військової служби та потребує лікування (динамічного спостереження) на певний термін;
  • підлягає направленню на додаткове медичне обстеження та повторний медичний огляд;
  • непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час;
  • непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.

Як розповіла Армія FM юристка ГО "Юридична сотня" Юлія Засоба, військово-лікарська комісія (ВЛК) визначає ступінь придатності до військової служби. На підставі її рішення військовозобов'язаний може бути:

  • придатним до військової служби;
  • тимчасово непридатним до військової служби;
  • обмежено придатним до військової служби;
  • непридатним до військової служби з виключенням з обліку.

Юлія наголошує, що обмежена непридатність до служби не є підставою для відстрочки від мобілізації або звільнення від проходження військової служби. Проте тут є свої особливості. Згідно з наказом Міністерства оборони України №402, обмежено придатних до служби осіб не можуть приєднувати до плавскладу, високомобільних десантних військ, морської піхоти або для виконання обов'язків у спецспорудах.

Проте такі військовозобов'язані можуть служити. Де саме:

  • в підрозділах та частинах забезпечення;
  • установах, організаціях та навчальних закладах;
  • військових комісаріатах.

Дізнатися ступінь придатності до військової служби можна за допомогою Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, та Пояснень щодо застосування цього Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби. Пише ТСН. 

Правчиня зауважує, якщо ви незгодні з рішенням чи висновком ВЛК, то можете його оскаржити у ВЛК вищого рівня чи в суді. Щоб це зробити, потрібно подати позов (до суду) чи скаргу (до ВЛК вищого рівня). Також додаються наявні медичні документи і довідка військово-лікарської комісії. Однак пам'ятайте, що оскарження постанови ВЛК її дію не зупиняє!

Якщо обмежена придатність була встановлена під час проходження військової служби там, де неможливо виконувати обов'язки за станом здоров'я, то, за словами юристки, ініціюється процедура переведення до підрозділів (частин) забезпечення, організацій, установ чи навчальних закладів, військових комісаріатів.

Оценка материала:

5.00 / 2
Де в армії можуть служити обмежено придатні особи 5.00 5 2
Політика / Україна
09.12.2022 1667
Еще материалы раздела «Україна»