НОВИНИ ДНЯ: Брехня Трампа: політик розповів вигадану історію про "запис" свого дзвінка до Зеленського  Британія радить Україні зосередитися на ударах по Криму та відкласти контрнаступ - Sunday Times  Як приготувати мигдальне молоко в домашніх умовах: рецепт  Переговори з Росією: чому насправді США та Німеччина бояться поразки Путіна у війні  Жителів Київської області попередили про дощ та сніг: Гідрометцентр розповів про погоду на початку тижня  Дощі, тумани і температурні гойдалки: прогноз синоптика на новий тиждень  Законні цілі. Чи можуть удари по НПЗ "знекровити" Росію та допомогти Україні на фронтівсі новини дня
Політика
Європа
10.12.2022 699

У Латвії розкрили двох олігархів, які займалися забеспеченням армії РФ, - ЗМІ

Пов'язані з Кремлем олігархи Іскандар Махмудов та Андрій Бокарєв продовжують активно вести бізнес у Латвії, контролюючи компанії у Ризі як особисто, так і через підставних осіб, крім того, вони отримують фінансування у формі грантів ЄС.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Insider.

Махмудов і Бокарєв станом на 2021 рік контролюють Ризький електромашинобудівний завод (RER) - велике латвійське підприємство, яке виробляє електрообладнання для поїздів, вагонів метро та міського громадського транспорту.

За даними латвійського комерційного реєстру, 36% акцій RER станом на 2021 рік контролювала російська юрособа "Холдинг Транскомпонент". По 20% у ньому через ланцюжок юридичних осіб мають кремлівські олігархи, ще 46% - московська Krona Grup, за якою вони також стоять, решта - ділять між собою пов'язані з Махмудовим та Бокарєвим партнери.

Контрольована російськими олігархами латвійська компанія працює по всій Європі: наприклад, у травні презентувала у Чехії новий електродвигун для тролейбусів та електробусів. Крім того, RER отримує фінансування від Європейського союзу – через гранти, які видає Латвійське агентство інвестицій та розвитку та міністерство економіки Латвії.

Як зазначає The Insider, у Росії олігархи володіють компаніями, які є постачальниками російського міністерства оборони. Раніше вони володіли частками у збройовому концерні "Калашников", а зараз через "Колом'янський завод" продовжують постачати дизельні двигуни для російських військових кораблів.

Загрозою національної безпеки латвійська влада Бокарєва і Махмудова не вважає, попри те, що вони займаються забезпеченням російської армії.

Махмудов та Бокарєв проходили фігурантами в кількох кримінальних справах як підприємці, через які відмивалися гроші криміналу.

Ділові зв'язки Бокарєва та Махмудова охопили всі країни Балтії. Окрім Литви та Латвії, вони довгий час були і партнерами однієї з найбагатших жінок Естонії – Тетяни Ліксутової, ексдружина віцемера Москви Максима Ліксутова.

Нагадаємо, Латвійська національна рада з електронних ЗМІ анулювала ліцензію на мовлення телеканалу "Дождь". Крім того, ЗМІ оштрафували на 10 тисяч євро через демонстрацію карти, на якій Крим зображено територією Росії, а ведучий закликав глядачів допомагати російській армії.

Оценка материала:

5.00 / 1
У Латвії розкрили двох олігархів, які займалися забеспеченням армії РФ, - ЗМІ 5.00 5 1
Політика / Європа
10.12.2022 699
Еще материалы раздела «Європа»