<
НОВИНИ ДНЯ: Байден і Трамп погодилися на два раунди дебатів: коли вони відбудуться  Як приготувати смачні голубці: чим замінити рис у фарші  Потеплішає до +21: Гідрометцентр розповів, на яку погоду очікувати мешканцям Київщини  В Україні знову теплішає: якою буде погода 17 травня  Чи реально мобілізуватися на цивільну посаду в армії: в Міноборони відповіли  Погода в Україні зміниться: синоптик розказала, до чого готуватись  До України повертається потепління: чи скрізь погода потішить 17 травнявсі новини дня
Політика
Україна
13.12.2022 553

Верховна Рада ліквідувала ОАСК

Верховна Рада України на засіданні 13 грудня ухвалила в цілому президентський законопроєкт 5369 про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва. Натомість має бути утворено Київський міський адміністративний суд.

В цілому за закон проголосували 310 нардепів. Про це повідомляє LB з посиланням на джерела у Верховній Раді.

Законопроєкт 5369 подав до парламенту президент України Володимир Зеленський ще 13 квітня 2021. У пояснювальній записці до нього нагадується, що влітку 2020 року петицію з вимогою ліквідувати ОАСК підписали необхідні 25 000 громадян.

"Відповідно до вимог Конституції України Глава держави провів консультації з Вищою радою правосуддя щодо питання ліквідації Окружного адміністративного суду міста Києва. Вища рада правосуддя у своєму консультативному висновку від 4 березня 2021 року не висловила позиції щодо підтримки чи непідтримки законопроєкту, зазначивши, що «реалізація вказаного законопроєкту не видається можливою до моменту створення та початку роботи повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, оскільки переведення суддів із ліквідованих до новоствореного суду може відбуватися виключно на підставі та в межах рекомендацій Вищої кваліфікаційної комісії суддів України", – йдеться у записці.

Вчора ввечері народний депутат фракції "Голос" Ярослав Железняк повідомив, що профільний "правовий Комітет розглянув два закони 5369 (та 5370) про ліквідацію корупційного ОАСК. Навіть схвалив за основу та в цілому… І навіть говорять, що скоро в залі будуть розглядати. Дуже чекаємо", – написав він.

Його колега по фракції, нардеп депутат Ярослав Юрчишин нагадав, що "НАБУ повідомило судді голові ОАСК Павлу Вовку про підозру у створенні злочинної організації та захопленні державної влади 2,5 роки тому – 17 липня 2020 року. 13 квітня 2021 року злочинна діяльність ОАСК стала настільки очевидною суспільству, що Президент не зміг не відреагувати та вніс до парламенту невідкладний законопроєкт про ліквідацію ОАСК. Сьогодні – 1 рік 8 місяців (ювілейні 20 місяців) як парламент мав би невідкладно ліквідувати найкорумпованіший суд України, але не зробив цього. 9 грудня наші американські партнери вирішили нагадати Україні, що внутрішні вороги атакують державу не гірше росіян — а то і діють у змові", – заявив парламентар.

Оценка материала:

5.00 / 1
Верховна Рада ліквідувала ОАСК 5.00 5 1
Політика / Україна
13.12.2022 553
Еще материалы раздела «Україна»