<
НОВИНИ ДНЯ: ЗСУ після отримання допомоги від США можуть почати наступальні дії - військовий експерт  Залужний залишає Україну: все про нову посаду ексголовкома ЗСУ  Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять: роз'яснення МЗС  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло  Тихий співагресор Росії: чотири основні сценарії загроз з боку Лукашенка та Білорусі  Куди зник Путін: майор ЗСУ здивував прогнозом  Печиво з шоколадною крихтою: дуже простий рецептвсі новини дня
Бізнес
Нерухомість
14.12.2022 1235

Українці через петицію закликають Зеленського ветувати скандальний закон 5655

Петиція з вимогою ветувати законопроєкт 5655 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» за добу зібрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів. Тепер на неї мусить відповісти президент Володимир Зеленський.

Учора депутати мінімальною кількістю голосів – 228 з необхідних 226, – ухвалили в цілому проєкт закону авторства очільниці партії «Слуга народу» Олени Шуляк. Голосування відбулося без обговорення, повідомляє ZN.UA.

Партія влади провела це рішення завдяки депутатам, обраним від нині забороненої проросійської «Опозиційної платформи-За життя», зокрема, Нестору Шуфричу та Олександру Качному.

«Європейська солідарність», «Батьківщина» не підтримали проєкт, а з фракції «Голос» за нього проголосував лише народний депутат Ярослав Железняк.

«Петиція набрала голоси по суті одразу після голосування. Саме так блискавично суспільство відреагувало на нівелювання ключових правил демократії та парламентаризму. Вимагаємо у президента не підписувати законопроєкт і відправити його на доопрацювання. Не можна проводити відбудову України без участі громадян, ігноруючи публічні обговорення проєкту в комітеті», - наголошує лідерка Руху ЧЕСНО Віта Думанська.

Проти законопроєкту вже висловилися Національна спілка архітекторів України та окремі архітектори, які зараз захищають Україну. Заступниця голови Архітектурної палати НСАУ Анна Кирій назвала законопроєкт «реформою містоґвалтування».

Як зазначив виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, відсутність чітко визначених норм в законопроєкті збільшує можливу корупцію та зводить нанівець ідею діджиталізації дозвільної системи в містобудуванні.

Зі спільною заявою виступили й мери 39 українських міст. Міські голови зауважили, що законодавча ініціатива створює умови для усунення держави і місцевого самоврядування від контролю за містобудівною діяльністю.

Питання до законодавчої ініціативи є й у Нацагентства з питань запобігання корупції, де дійшли висновку, що документ не відповідає Антикорупційній стратегії на 2021-2025 роки. А Головне юридичне управління Верховної Ради, наголосило на тому, що низка положень документу є неконституційними.

Оценка материала:

5.00 / 1
Українці через петицію закликають Зеленського ветувати скандальний закон 5655 5.00 5 1
Бізнес / Нерухомість
14.12.2022 1235
Еще материалы раздела «Нерухомість»