<
НОВИНИ ДНЯ: Традиційні великодні страви: що їли у світле свято наші предки і чому це не лише паска та яйця  Українцям розповіли про погоду у вихідні. Чи можна їхати на природу?  В МВФ назвали суму бюджетної підтримки, яку потребує Україна цього року  Що означає знищення Ту-22М3 та чи поменшає атак на Україну: пояснення експерта  Синоптики розповіли про погоду на вихідні в Україні  Де дешевше жити: Держстат опублікував рейтинг українських регіонів  Освіта мрії. Як школярам з України вступити до Гарварду і що для цього потрібновсі новини дня
Політика
Світ
15.12.2022 636

Лідер «Йоббіка» заявив про загрозу безпеці через співпрацю з «Росатомом» і закликає ввести санкції

Співпраця з російським концерном «Росатом» становить серйозну загрозу для безпеки Угорщини і неприйнятна з моральної точки зору. Щодо «Росатому» мають бути введені санкції ЄС, а співпраця Угорщини з «Росатомом» у рамках будівництва енергоблоку АЕС «Пакш» має бути зупинена.

Mart_15.12.22

Про це у коментарі Guildhall заявив депутат Європейського парламенту від Угорщини, президент праворадикальної партії "Йоббік" Мартон Дьондьоші.

"Це необхідно (ввести санкції проти "Росатому" і заморозити проекти компанії в ЄС - ред.), оскільки "Росатом" є частиною російської військової промисловості - сектора, щодо якого ЄС хоче ввести санкції", - заявив політик.

«Оскільки ви згадали про угоду щодо АЕС «Пакш» в Угорщині, дозвольте мені роз'яснити мою позицію як угорського депутата Європарламенту з цього питання. Планування розширення АЕС «Пакш» (єдиної атомної станції Угорщини) розпочалося близько 10 років тому. З історичних причин нині діючий блок заводу був побудований російськими інженерами за технічного сприяння Росії в соціалістичні часи. У ті часи ми були ще задовго до війни – здавалося логічним рішення укрупнити завод тією самою російською технікою. Проте вже тоді я критикував угорський уряд за серйозну непрозорість контракту із «Росатомом», - розповів він.

«Тепер, через десять років, Росія веде війну проти України і відкрито погрожує Європейському Союзу. Тому ЄС вирішив запровадити санкції проти Росії та її військової промисловості. У зв'язку з цим я не бачу можливості подальшої співпраці Угорщини з «Росатомом» з двох основних причин. Перше — це питання політики та оборони: співпраця з такою компанією становить серйозну загрозу безпеці та неприйнятна з моральної точки зору. Другий момент - технічний: "Росатом" не може гарантувати реалізацію проекту без західних партнерів", - підсумував Мартон Дьондьоші.

Нагадаємо, в українському Центрі оборонних реформ опублікували дослідження згідно з результатами якого, крім участі в проектах цивільної ядерної енергетики, російський концерн «Росатом» є важливою складовою російського військово-промислового комплексу, зокрема, займається виробництвом та експлуатацією ядерної зброї.

Раніше, у Бундестазі депутат від партії «Союз 90/Зелені», голова Європейського комітету німецького парламенту Антон Хофрайтер закликав порушити питання санкцій щодо «Росатому».

Оценка материала:

5.00 / 2
Лідер «Йоббіка» заявив про загрозу безпеці через співпрацю з «Росатомом» і закликає ввести санкції 5.00 5 2
Політика / Світ
15.12.2022 636
Еще материалы раздела «Світ»