<
НОВИНИ ДНЯ: Ізраїль не вчиняє геноцид у Секторі Газа, - Байден  В Міноборони закликали військових не встановлювати "Резерв+": в чому причина  Податок на "бездітність", педалі для в'язнів, штрафи за кондиціонери: все про скандальні пропозиції нардепа Гривка  Слойки з полуницею: простий рецепт  Помер президент Ірану – союзник Путіна: як це може вплинути на війну Росії проти України  Гетманцев пояснив, хто отримає право на "економічне бронювання" від мобілізації  Наступ РФ, запізніла допомога Заходу та заборона бити по Росії: головне з інтерв’ю Зеленськоговсі новини дня
Політика
Україна
19.12.2022 718

Як може розвиватися новий наступ Росії: думки експертів

Росія накопичує сили та засоби, проводить підготовку військових та може готуватися до нового наступу на Україну вже найближчими місяцями.

_viyskovi_mobilizatsiya_gettyimages_1243878229_9_650x410_19.12.22

Яку тактику можуть використати окупанти та на яких напрямках розвивати наступ - читайте у матеріалі РБК-Україна.

"Ясна річ, що Росія зараз накопичує сили серед своїх мобілізованих. Частково вони вже відправлені в райони ведення бойових дій. А десь на 150-200 тисяч мають розрахунок на те, щоб створити з них ударне угруповання на кінець зими - початок весни, - вважає керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Він пояснив, що угруповання, за задумом російського командування, має діяти як одне ударне, щоб намагатися створити українським військовим проблеми на одному з напрямків.

На його думку, росіяни планують створити одне ударне угруповання на основний напрямок з районів Білгородської та Курської області.

"Вочевидь, вони не будуть повторювати тих помилок, які вони допустили 24 лютого, коли вони сунули з півдня, сходу і півночі, а спробують сконцентруватися на ударі на одному-двох напрямках. Крім того, на один-два напрямки їм вистачить і їхніх ресурсів. Тому що, попри все, російські ресурси не безмежні, у них теж є проблеми зі зброєю, забезпеченням", - сказав експерт.

Мусієнко зазначив, що питання напрямків стане більш зрозумілим пізніше, коли буде помітно, де концентруються війська.

На його думку, основне угруповання може бути у Харківській та Сумській областях, а допоміжним напрямкам буде Білорусь, звідки загарбники можуть розвинути атаки на захід Волині або на Київ. Менш ймовірним варіантом буде Запорізький напрямок, тому що по ньому українські сили завдають потужних ударів в районі Мелітополя і Токмака.

При цьому військовий експерт Роман Світан зазначив, що російська армія працює за певними шаблонами. Так, вони розраховують на той же план, який був 24 лютого, на такий самий наступ, але з урахуванням роботи над помилками.

Експерт наголосив, що росіяни намагатимуться накачати певною кількістю військ ті напрями, де вони не досягли успіхів.

"Все питання у тому, чи зможуть вони свій план реалізувати. Наразі, виходячи з тієї кількості військ, яка у них є, вони не можуть його виконати", - сказав він.

Світан також вважає, що напрямки для наступу можуть бути ті самі, що й на початку повномасштабної війни.

"Вони також намагатимуться на правий берег у районі Херсона пробитися, намагатимуться із Запорізької області вийти на Дніпро, взяти у великі кліщі. Також вони намагатимуться вийти на Київ", - сказав він.

При цьому все залежатиме від кількості сил та засобів, яка у них буде.

"Якщо буде, грубо кажучи, 100 тисяч військових, то вони спробують лише взяти Донецьку область у малі кліщі. Якщо буде 200 тисяч, вони намагатимуться з півдня почати рух у бік Дніпра. Якщо буде 300, можуть і з Сум рухатися на Дніпро, якщо буде 500 - і Лукашенко погодиться, можуть і на Київ рушити. Тобто план залежить від сил та засобів", - додав експерт.

Оценка материала:

5.00 / 1
Як може розвиватися новий наступ Росії: думки експертів 5.00 5 1
Політика / Україна
19.12.2022 718
Еще материалы раздела «Україна»