<
НОВИНИ ДНЯ: Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Україні  Допомога Україні від США: згідно з законопроєктом американська влада має розробити довгострокову стратегію підтримки  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не стане  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  Україну накрило сильне похолодання: де 19 квітня будуть дощі, сніг та заморозки  Чехія планує передати Україні півтора мільйона снарядів до кінця року, - прем'єрвсі новини дня
Політика
Росія
22.12.2022 938

Російський рубль обвалився до мінімуму з початку травня: у чому причина

Російський рубль впав до найнижчого рівня з початку травня до долара, довівши свої місячні втрати майже до 14%, оскільки побоювання щодо санкцій щодо російської нафти і газу налякали ринок.

_corporatefinanceinstitute_com_6_650x410_22.12.22

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Рубль упав 21 грудня на 2,5% до долара до 70,60. Він втратив 2,4% і торгувався на рівні 75,22 до євро, подолавши поріг 75 вперше з кінця квітня. Він втратив 2,1% до юаня, опустившись до 10,10, майже семимісячного мінімуму.

Цього тижня рубль вже втратив понад 8% до долара і близько 12% з моменту набуття чинності обмеженням на ціни на російську нафту.

Російська валюта була підтримана контролем за рухом капіталу та початковим падінням імпорту внаслідок західних санкцій після вторгнення Росії в Україні у лютому.

На рубль впливає ослаблення платіжного балансу Росії, каже Рейчел Зіємба, засновник Ziemba Insights. В останні місяці прибутки Росії від експорту впали, оскільки вона різко скоротила експорт газу, а нафтове ембарго ЄС обмежує прибутки від нафти.

"Водночас імпорт пожвавився, а це означає, що замість гігантського профіциту платіжного балансу, викликаного скороченням імпорту, він наближається до дефіциту", - додала Зіємба.

Експорт російської нафти за період з 1 по 20 грудня скоротився на 11% порівняно з попереднім місяцем після набуття чинності ембарго Євросоюзу на російську нафту, повідомила газета "Коммерсант" із посиланням на неназвані джерела, знайомі з ситуацією.

Андрій Кочетков з "Открытие Research" припустив, що виведення коштів іноземними компаніями, які продають свій бізнес у Росії, може чинити тиск на карбованець.

Нагадаємо, з 5 грудня набуло чинності ембарго Європейського союзу на імпорт морської нафти з території Росії. Крім того, країни G7 та Австралія запровадили цінову стелю на рівні 60 доларів за барель для російської нафти.

Оценка материала:

5.00 / 2
Російський рубль обвалився до мінімуму з початку травня: у чому причина 5.00 5 2
Політика / Росія
22.12.2022 938
Еще материалы раздела «Росія»