<
НОВИНИ ДНЯ: США оголосили новий пакет допомоги Україні: що в ньому  Бутерброди з оселедцем і буряком на чорному хлібі: рецепт ефектної закуски  Свята в травні: чи будуть в Україні додаткові вихідні  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Жителі яких країн готові воювати за свою країну і які у рейтингу українці — опитування  Рецепт рибного супу з лососем  Синоптик назвала точну дату, коли до України повернеться 20-градусне тепловсі новини дня
28.12.2022 374

У Нацбанку розповіли, як зросли ризики та втрати банків

Нацбанк переглянув свою оцінку змін кредитних втрат банків через війну Росії в Україні та погіршив її – з 20% до 30%.

Про це повідомила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова під час презентації "Звіту про фінансову стабільність".

Вона наголосила: «Кредитний ризик залишається основним. Більше того, з урахуванням додаткових викликів, пов'язаних з енергетичним терором, який прямо впливає на роботу підприємств».

За її словами, зараз банки почали визнавати кредитний ризик, але це недостатнє визнання, оскільки вони визнають лише реалізований кредитний ризик, тобто події, які вже відбулися.

«Поки що загальний обсяг резервів та визнаних кредитних втрат збігається з нашими прогнозами: влітку ми говорили, що щонайменше 20% кредитного портфеля буде втрачено. Сьогодні ми бачимо, що визнання кредитного ризику продовжуватиметься і втрати банків досягнуть не менше 30%», - сказала перший заступник голови НБУ.

Як зазначила Рожкова, з початку війни кредитування банками відбувалося переважно завдяки державним програмам, таким як «5-7-9». Зараз йде скорочення чистих кредитних портфелів як через визнання кредитних втрат, так і через швидке погашення кредитів, «що зумовлено пригніченим попитом на кредити через ризики безпеки, через скорочення обсягу виробництва»: «Якщо ж говорити про портфель населення, про споживчі кредити, він стабільно скорочується з початком повномасштабного вторгнення, і поки ця тенденція триває», — сказала вона.

Оценка материала:

5.00 / 2
У Нацбанку розповіли, як зросли ризики та втрати банків 5.00 5 2
Бізнес / Фінанси та банки
28.12.2022 374
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»