<
НОВИНИ ДНЯ: Як зробити різнокольорові яйця за допомогою натуральних барвників  В Україні об'єднують університети. Навіщо це роблять і хто підпаде під укрупнення  Уряд вирішив продати великий готель в центрі Києва  Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів", і пригрозив "ядеркою"  Глазур для паски: 11 хитрощів для ідеального приготування  Коли Поливаний понеділок 2024 року: дата, історія та звичаї свята  Тепле, проте не спекотне: синоптикиня розповіла, чого чекати від погоди цього літавсі новини дня
Бізнес
Економіка
30.12.2022 587

Аналітики порахували падіння доходів населення у 2022 році

Реальні доходи громадян України починаючи з лютого по грудень поточного року впали приблизно на 21%.

Про це під час дискусії "Як українська економіка пережила 2022 рік" у Центрі економічної стратегії розповіла Ганна Сахно із ЦЕС.

За її словами, три чверті громадян країни визнають, що їхні прибутки скоротилися порівняно з січнем 2022 року.

Найгірше економічне становище у ВПО, але є й позитивні тенденції. Якщо влітку працювали та отримували дохід лише 30% переселенців, то до грудня ця цифра збільшилась до 40%. Хоча це набагато менше, ніж у середньому по країні (60%).

За її словами, номінальна середня зарплата від початку агресії знизилася приблизно на 5%. У приватному секторі зарплати скоротилися сильніше, ніж у державному. Значно звузився і ринок праці.

Зазначається, що до грудня близько 2,6 млн українців мали офіційний статус безробітного. Приблизний рівень реального безробіття – 30% населення працездатного віку. Це означає, що без роботи 5 млн. людей.

Проблеми з працевлаштуванням є навіть у престижному та високооплачуваному IT, де кількість вакансій зараз у рази менша за охочих отримати роботу.

Одним із варіантів вирішення проблеми безробіття в уряді бачать «Армію відновлення», але там сьогодні працевлаштовано лише близько 3300 ВПО. Ще один варіант — програм мікрогрантів та малих грантів для ВПО та малого та середнього бізнесу «єРобота», нагадав торговий представник України Тарас Качка.

Оценка материала:

5.00 / 1
Аналітики порахували падіння доходів населення у 2022 році 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
30.12.2022 587
Еще материалы раздела «Економіка»