<
НОВИНИ ДНЯ: Грозові зливи та спека. Синоптик дала прогноз на 29 червня в Україні  Навіщо Китаю заморожування російсько-української війни: політолог звернув увагу на цікавий момент  Макрон радить французам не обирати до парламенту ультралівих та ультраправих, - AP  Шольц про ідею Путіна щодо "перемир'я": ті, хто вірять, явно передивилися Russia Today  Червень в Україні завершиться спекою, - прогноз  Спека до +31: Гідрометцентр розповів про погоду на Київщині 28 червня  Коли наступить перемога у війні: українці назвали терміни та умовивсі новини дня
Політика
Україна
30.12.2022 389

Українці спрогнозували строки та умови вступу до ЄС та НАТО

У грудні 2022 року рекордна частка українців підтримує вступ України до Європейського Союзу - 79%. Від влади вимагають виконати всі вимоги заради вступу.

Про це свідчать результати опитування фонду "Демократичні ініціативи" та Центру Разумкова.

Порівняно з груднем 2021 року, частка громадян, які виступають за членство України в ЄС, зросла на 24%, водночас за рік частка тих, хто проти вступу країни до ЄС, впала на 27%

За даними опитування, 37% опитаних вірять, що після того як Україна виконає усі вимоги ЄС, країні запропонують повноцінне членство. Ще 23% сподіваються, що враховуючи обставини, країни члени ЄС підуть на поступки та запропонують Україні членство навіть якщо вона не виконає всіх необхідних умов. Водночас 28% вважають, що Україна все одно не стане повноцінним членом ЄС: їй або запропонують альтернативний статус (16%), або Україна так і залишиться на віки вічні у статусі кандидата (12%).

При цьому 60% опитаних вважають, що українська влада повинна виконувати всі вимоги європейських інституцій, якщо це зможе прискорити вступ України до ЄС. Не згодні з цим твердженням 19%, ще 21% опитаних не зміг визначитися зі своєю позицію щодо цього питання.

Оцінюючи шанси вступу України до НАТО, українці розділилися. Чверть вважає, що Україна зможе стати повноправним членом НАТО одразу після перемоги у війні. Стільки ж опитаних вважає, що, окрім перемоги, Україні ще доведеться реалізувати всі необхідні для вступу реформи. Ще 19% респондентів вірить, що Україну візьмуть до НАТО ще до закінчення війни, а 16% українців взагалі не дуже вірять в те, що Україна коли-небудь увійде до НАТО.

Половина (49%) українців вважають вступ до НАТО найкращим варіантом гарантування безпеки для України. Ще 9% респондентів вважають, що надійніше буде укласти угоду про стратегічну оборону з декількома країнами за винятком США. Водночас 7% опитаних вважають, що угоду про стратегічну оборону варто укладати виключно з США. Крім того, 17% українців переконані, що найкращим гарантом безпеки для України може стати лише сама Україна, шляхом розвитку власних збройних сил. Ще 9% продовжують підтримувати позаблоковий статус для України з міжнародними безпековими гарантіями.

Опитування було проведене фондом "Демократичні ініціативи" та Центром Разумкова з 13 по 21 грудня 2022 року серед 2018 респондентів. Опитування методом face-to-face проводилося лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Оценка материала:

5.00 / 1
Українці спрогнозували строки та умови вступу до ЄС та НАТО 5.00 5 1
Політика / Україна
30.12.2022 389
Еще материалы раздела «Україна»