<
НОВИНИ ДНЯ: Коли почнуть розсилати повістки поштою: відповідь Кабміну  Пиріг з сиром і зеленню: простий рецепт несолодкої закуски  Церковний календар на червень 2024 року: коли будемо святкувати Трійцю та Вознесіння Господнє  В Україну ввірветься справжня спека, але будуть дощі: синоптики дали прогноз на початок тижня  Росіяни зібрали на Кольському півострові велику кількість боєздатних бомбардувальників  Секрет ідеального омлету: про ці дрібниці часто забувають  Перша спека і дощі: в Україну нарешті йде справжнє тепловсі новини дня
Політика
Україна
08.01.2023 630

Міністр культури спростував слова представників УПЦ МП про "силове захоплення Успенського собору"

Олександр Ткаченко вчергове наголосив, що Успенський собор і Трапезна церква Києво-Печерської Лаври належать державі.

8e051d4add6a21e8e8973c12ffce0b22_08.01.23

Міністр культури Олександр Ткаченко розповів, що дозвіл на проведення Різдвяної служба Предстоятелем Православної церкви України Митрополитом Епіфанієм в Успенському соборі Києво-Печерської лаври укладений на сьогодні 7 січня, від 8-ї до 12-ї години. Пише ТСН. 

Про це він розповів в ефірі національного телемарафону.

Він також наголосив, що Успенський собор і Трапезна церкву Києво-Печерської Лаври належать державі.

За словами Ткаченка, закиди УПЦ МП про те, що під час війни майно не можна було забирати, безпідставні, адже угода на оренду Успенського собору й Трапезної церкви у Верхній Лаврі була тимчасовою.

"Це нормальна юридична, прозора процедура повернення храмів у повне користування українською державою, там жодного силового захоплення немає", - наголосив він.

Нагадаємо, 5 січня міністр культури Олександр Ткаченко повідомив, що Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської Лаври офіційно повернули у державне користування, а намісник Лаври від УПЦ МП Павло (Лебідь) не з'явився на підписання акту повернення культових споруд.

З УПЦ МП не продовжили оренду храмів  Києво-Печерської Лаври

31 грудня, УПЦ (Московського патріархату) провела останнє богослужіння у головних соборах Києво-Печерської лаври – Успенському і Трапезному. 1 січня, УПЦ МП уже не допустили на територію Верхньої лаври, тож митрополит Павло вдався до погроз і прокльонів.

УПЦ МП "виселяють" з двох головних храмів Києво-Печерської лаври – Успенського та Трапезного соборів, які належать державі.

Верхня лавра належить Києво-Печерському історико-культурному заповіднику. На території Верхньої лаври розташовані головні собори – Успенський і Трапезний, а також Троїцька надбрамна церква та Велика лаврська дзвіниця.

У Нижній Лаврі, де розташовані печери, діє чоловічий монастир УПЦ МП, духовна семінарія, резиденція намісника Лаври і низка храмів. Нижня лавра перебуває у віданні Української православної церкви (Московського патріархату). 2013 року, за часів президенства Януковича, була укладена безстрокова угода на використання Нижньої Лаври УПЦ МП.

У суботу, 7 січня, вперше в історії ПЦУ Епіфаній проводить богослужіння на Різдво у Києво-Печерській лаврі.

Оценка материала:

5.00 / 2
Міністр культури спростував слова представників УПЦ МП про "силове захоплення Успенського собору" 5.00 5 2
Політика / Україна
08.01.2023 630
Еще материалы раздела «Україна»