<
НОВИНИ ДНЯ: Аномальний дефіцит кадрів: в Україні у трьох галузях злетіли зарплати  Аномальна спека і штормове попередження: якою буде погода в Україні 1 липня  Голова СБУ пообіцяв "сюрпризи" для новітніх російських систем ППО у Криму  Дебати майже не вплинули на рівень підтримки Байдена та Трампа, - опитування  Припинити російські бомбардування КАБами можна одним ударом: що для цього потрібно — Forbes  Україну накриє нестерпна спека: коли очікувати високої температури повітря   Росія, Китай та КНДР не будуть ворогами США, - Трамп назвав умовувсі новини дня
Політика
Україна
11.01.2023 747

Чому Україні дають більше зброї: експерт розповів про три сценарії закінчення війни від Заходу

Експерт не виключає, що Захід дійсно міг переконатися у незворотності української перемоги. Проте розглядає й інші варіанти.

caaa8e16cc32f1a3ea870f1ebb72dff6_11.01.23

На Заході є три бачення, як може закінчитися війна в Україні. Пише ТСН. 

Про це розповів керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в ефірі каналу "Ми - Україна" в рамках загальнонаціонального телемарафону.

"Захід бачить, що в української армії є необхідний потенціал, і якщо його підтримати, дати необхідні інструменти, то українські Сили оборони здатні піти в атаку і завдати ворогові серйозного ураження", – сказав Мусієнко, коментуючи нові оборонну допомогу Україні.

Експерт не виключає, що Захід дійсно міг переконатися у незворотності української перемоги і тепер робить усе, аби ця перемога настала якнайшвидше. Проте розглядає й інші варіанти.

"Ми не будемо відвертими до кінця, якщо не скажемо, що є й інші підходи. Що, можливо, перемир'я має настати, але на набагато вигідніших для України умовах. Можливо, це не буде тотальна російська поразка", – припустив аналітик. За його словами, є три підходи.

Перший підхід

Це український підхід, який гуртує довкола себе Захід – відновлення територіальної цілісності України в кордонах 1991 року.

Другий підхід

"Похідний (від першого): ті, хто кажуть "так, ми вас підтримуємо, і територіальна цілісність України – це базова цінність, але давайте спробуємо відвоювати південь, вийти на межі 23 лютого, а тоді включити дипломатію щодо Криму й ОРДЛО", – пояснює Мусієнко.

Третій підхід

"Мовляв, "скільки відвоюєте, стільки матимете і встановите перемир'я", – сказав експерт. За його словами, перший і другий підходи зараз перемагають. Третій більше на маргінесі.

Що потрібно для закінчення війни

  • Сприятливі обставини.
  • Консолідована позиція західних партнерів.

"Бо дехто каже, мовляв, "ви зараз розбийте їх, поки вони будуть нарощувати сили, Путін помре або з ним щось станеться, і після Путіна підемо далі в атаку", – каже аналітик.

Що робити з Росією

За словами Мусієнка, Україна має переконати партнерів, що розпад Росії – це не так страшно, як їм може здаватися, і гірше не буде. Він зазначає, що все більше аналітиків на Заході починають схилятися до цієї думки.

Фактор Китаю

Експерт зауважує, що про розпад РФ розмірковує і Китай.

"Чому не дають зброю Росії. Не тому, що Сі Цзіньпін підтримує Україну чи Захід, а тому, що бачить, що Росія неспроможна. Якби ВПК Китаю почав працювати на Росію, нам би було набагато складніше", – резюмує експерт.

На його думку, Пекін не забув, що частина російського Далекого Сходу у ХІХ столітті належала Китаю. І саме з подачі Китаю такі нагадування періодично з'являються у західній пресі, каже Мусієнко.

Чи можливий розпад РФ: що відомо

Раніше російський опозиціонер та публіцист Андрій Піонтковський висловив думку, що російські еліти готуються до громадянської війни і вже "показують ікла".

Генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун вважає, що РФ через низку проблем починає "сипатися" зсередини.

Військовий експерт Петро Черник говорить, що в Росії обов’язково станеться заколот.

Секретар РНБО Олексій Данілов повідомляв, що у Росії є щонайменше чотири армії, які не підпорядковуються одна одній. Свої армії мають, власне, Шойгу, Кадиров, голова Росгвардії Золотов і керівник ПВК "Вагнер" Пригожин.

За словами військового експерта Олега Жданова, Китай буде використовувати Росію як розмінну монету в торгах зі США.

Оценка материала:

5.00 / 1
Чому Україні дають більше зброї: експерт розповів про три сценарії закінчення війни від Заходу 5.00 5 1
Політика / Україна
11.01.2023 747
Еще материалы раздела «Україна»