НОВИНИ ДНЯ: "Погрілися, пора померзнути": синоптикиня уточнила прогноз погоди в Україні на четвер  Мобілізація в Україні: кого з жінок можуть призвати за новим законом  Мобілізація по-новому: чи зроблять тепер недійсними паспорти ухилянтів  Синоптик назвала точну дату, коли в Україні очікуються заморозки  "Пасха" чи "Великдень", "куліч" чи "паска": як говорити правильно  Українські інженери розробляють бойовий підводний човен, який стріляє торпедами  Головне із нового закону про мобілізацію: відповіді на питання, які хвилюють багатьох українціввсі новини дня
Бізнес
Нерухомість
13.01.2023 882

Шуляк: самочинне будівництво каратиметься позбавленням волі на строк до 5 років

Самочинне будівництво будівель або споруд каратиметься позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років у тому випадку, якщо ці дії створили небезпеку чи призвели до настання тяжких технологічних аварій, екологічних катастроф, загибелі або масового захворювання населення.

3j0a8460_id67099_1300x867_17_650x410_13.01.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на голову партії "Слуга народу" Олену Шуляк.

За її словами, таку норму містить законопроект №5877 про зміни до Кримінального кодексу України та Кодексу про адміністративні правопорушення у будівельній сфері. Цей документ - логічне продовження законопроекту №5655 про містобудування.

"Незаконні споруди не просто формально порушують якісь абстрактні бюрократичні норми. Вони завдають цілком реальною шкоди людям або природі. Це - злочин, і винні в ньому мають нести покарання", - зазначила вона.

Згідно з законопроєктом, самочинне будівництво на самовільно зайнятих земельних ділянках, яким завдано значної шкоди її законному власнику, каратиметься штрафом від п’яти тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Також документом передбачений тимчасовий арешт об’єктів незаконного будівництва, який накладається на період розгляду справи до виконання постанови про адміністративне порушення. Тобто, мова про тимчасове позбавлення можливості відчуження, користування та розпорядження такими об’єктами з метою припинення правопорушення та відшкодування заподіяних збитків.

Як повідомлялося раніше, законопроект №5877 є доповненням до базового документу реформи містобудування, законопроекту №5655, прийнятого парламентом 13 грудня 2022 року. Включити його положення до самого №5655 було неможливо, оскільки зміни до Кримінального кодексу обов’язково мають проводитися окремими законами.

Нагадаємо, законопроєкт №5655 про реформу містобудування має на меті тотальну цифровізацію процесу будівництва. Така прозорість, зокрема, буде сприяти залученню іноземних коштів для післявоєнної відбудови українських міст.

Оценка материала:

5.00 / 1
Шуляк: самочинне будівництво каратиметься позбавленням волі на строк до 5 років 5.00 5 1
Бізнес / Нерухомість
13.01.2023 882
Еще материалы раздела «Нерухомість»