<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні запровадять QR-код замість військового квитка – Арахамія  Як зробити ідеальну тортилью на сніданок: рецепт від фудблогерки  Багато сонця і тепла, подекуди – трохи дощів: прогноз на середу  Шоколадна криза в Україні: наскільки здорожчають солодощі та чого очікувати  В яких областях найбільше ухилянтів і скількох вже доправили до ТЦК – дані Нацполіції  Ситуація не дуже хороша: синоптик про дощі в Україні  Золото подорожчало до рекордного рівня на тлі загибелі президента Іранувсі новини дня
Політика
Росія
14.01.2023 463

Продажі автомобілів на території РФ завдяки санкціям за рік звалилися на 60%

Продажі автомобілів у Росії впали на 58,8% у 2022 році. За даними Асоціації європейського бізнесу, продаж у грудні знизився на 50,2%.

lada_vaz_vaz_gettyimages_1040926408_1_650x410_14.01.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані АЄБ.

"Питання з санкціями та безпрецедентний тиск на російський ринок по всіх фронтах, звичайно ж, не могли не позначитися на автомобільній галузі", - заявив на брифінгу голова автомобільного комітету АЄБ Олексій Каліцев.

Ціни на автомобілі в Росії також значно зросли, що, за словами Каліцєва, залишається головним "стримуючим фактором" зростання продажів. Роздрібний продаж у російській економіці різко впав у 2022 році на тлі рецесії, цінової нестабільності та підвищеної невизначеності.

За даними AEB, загальний обсяг продажів автомобілів за рік становив 687 370 одиниць порівняно з більш ніж 1,6 мільйона у 2021 році. У грудні продажі впали на 50,2%. Цифри не включають продаж марок BMW, Mercedes-Benz і Chery.

За прогнозом галузевого органу, продажі зростуть на 12% у 2023 році і становитимуть приблизно 770 тисяч автомобілів.

"При сприятливому збігу обставин... можливе і зростання вище 12%. Але в ситуації, що склалася, ніхто у світі нічого не може передбачити", - сказав він.

Російська автомобільна промисловість стала одним із найбільш постраждалих секторів економіки РФ через західні санкції, введені після вторгнення Москви в Україну в лютому.

Вторгнення Москви до України 24 лютого спровокувало масовий відтік корпорацій із Росії. Територію держави агресора залишили всі провідні світові виробники, які продали свої заводи з великими збитками та закрили представництва.

На території Росії вирішили конфіскувати підприємства французької корпорації Renault, яка призупинила свою діяльність після вторгнення в Україну. На московському заводі замість автомобілів під брендами Renault та Nissan випускають китайські "москвичі" .

Оценка материала:

5.00 / 2
Продажі автомобілів на території РФ завдяки санкціям за рік звалилися на 60% 5.00 5 2
Політика / Росія
14.01.2023 463
Еще материалы раздела «Росія»