<
НОВИНИ ДНЯ: Які мінімальні пенсії в Україні 2024 року: від чого залежить розмір, скільки отримують українці  Чи реально мобілізуватися на цивільну посаду в армії: в Міноборони відповіли  Погода в Україні зміниться: синоптик розказала, до чого готуватись  Мобілізація працівників: кого не призвуть до війська  Мобілізація в Україні: чому за кермо тролейбусів хочуть посадити 18-річних і до чого тут універсальні жінки  До України повертається потепління: чи скрізь погода потішить 17 травня  Мобілізація по-новому 2024: скількох чоловіків призвуть на війну та якими методамивсі новини дня
Політика
Україна
16.01.2023 734

Британія, окрім танків Challenger 2, надасть Україні близько 30 артилерійських установок

Велика Британія планує передати Україні близько 30 самохідних артилерійських установок та 14 танків Challenger 2.

Уряд Великої Британії підтвердив плани передати Україні ескадрилью з 14 танків Challenger 2 і близько 30 самохідних артилерійських установок калібру 155 мм AS90. Пише ТСН. 

Про це йдеться у повідомленні на сайті уряду Британії.

"Відправлення танків Challenger 2 в Україну є початком зміни тактики підтримки з боку Великої Британії. Ескадрилья з 14 танків відправиться в країну в найближчі тижні. Очікується, що за ними прибудуть близько 30 AS90 - великих самохідних гармат, якими керуватимуть п'ять навідників" - йдеться у повідомленні.

Також повідомляється, що найближчими днями Велика Британія розпочне навчання Збройних сил України використанню танків та артилерійських гармат. Очікується, що у понеділок, 16 січня, міністр оборони королівства Бен Уоллес надасть додаткову інформацію з цього питання.

При цьому прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак доручив міністру оборони Бену Воллесу зібрати разом європейських союзників, щоб забезпечити якнайбільше стратегічний і скоординований сплеск глобальної військової підтримки. Найближчим часом міністр оборони вирушить до Естонії та Німеччини, щоб обговорити зусилля НАТО із надання допомоги України, а міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі вирушить до Канади.

Танки Challenger 2 для України

9 січня з'явилася неофіційна інформація, що Велика Британія вперше від початку війни в Україні розглядає можливість постачання Києву танків Challenger 2.

Танки Challenger 2 перебувають на озброєнні британської армії від 1994 року. Один танк важить 62,5 тонни та озброєний 120-мм нарізною гарматою і 7,62-мм ланцюговою гарматою. Ці танки застосовувалися під час бойових дій у Косові та Іраку. Наразі підрозділ Challenger перебуває в Естонії в рамках місії НАТО в Східній Європі зі стримування російської агресії.

У суботу, 15 січня президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком і подякував за рішення, "які не лише посилять нас на полі бою, а й стануть правильним сигналом для інших партнерів".

Цього ж дня Ріші Сунак підтвердив передавання Україні танків Challenger 2.

Оценка материала:

5.00 / 1
Британія, окрім танків Challenger 2, надасть Україні близько 30 артилерійських установок 5.00 5 1
Політика / Україна
16.01.2023 734
Еще материалы раздела «Україна»