НОВИНИ ДНЯ: Перемир’я замість перемоги?: чому кінець війни в Україні – за горами  У Росії пригрозили війною ще кільком країнам: що обурило Москву  Як тушкувати капусту в каструлі, з м'ясом на сковорідці, скільки часу потрібно для її приготування  Ціна як за оренду. Українці частіше купують квартири в новобудовах  Синоптики дали прогноз на 6 жовтня в Україні: де чекати зливи  Макрон розкритикував подвійні стандарти щодо війни в Україні та на Близькому Сході  Як тушкувати капусту, щоб було смачно навіть без м'яса: рецепт із книжоквсі новини дня
Політика
Україна
16.01.2023 453

РФ незаконно утримує поранених українських військових: їх мають віддати без жодних умов

Відповідно до Женевських конвенцій, в новинах України важкопоранені віддаються іншій стороні без жодних умов.

3099491b7170713b764fcc875000e591_16.01.23

Росія незаконно утримує 800 поранених та важкопоранених українських захисників. Хоча відповідно до Женевських конвенцій, їх мали передати Україні без будь-яких умов. Пише ТСН. 

Про це розповів уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в інтерв’ю "Укрінформ".

"Ми намагаємося зараз довести російській стороні, що по поранених треба дотримуватися Женевської конвенції, яку ратифікували і Україна, і Росія, і щоб Туреччина включилася до цього процесу. При чому російська сторона погоджується, що ми повинні діяти виключно на підставі Женевської конвенції", – зазначив Лубінець.

Омбудсмен наголосив, що у статті 110 Женевської конвенції чітко вказано, що важкопоранені віддаються іншій стороні без жодних умов і проводиться не обмін пораненими, а репатріація. За його інформацією, у списку поранених українських військових, переданому Росії для цієї репатріації, налічується 800 імен.

"Також там вказано, що госпіталізація може відбуватися в нейтральну країну, яку погодили країна, що тримає в полоні, та держава, до якої військовослужбовці належать. Ми пояснили це російській стороні. Не скажу, що вони вже погодилися й починають виконувати, але визнали, що це дійсно є в Женевській конвенції", – сказав він.

Нейтральною країною, куди можуть бути відправлені поранені українські захисники з полону, може стати Туреччина.

"Туреччина також підтвердила, що готова забирати наших поранених, лікувати та повертати додому. Мають відбутися ще телефонні розмови Ердогана з президентом Зеленським та Володимиром Путіним", –  підсумував Лубінець.

Раніше повідомлялося, що перед масованим ракетним ударом РФ скасувала обмін полоненими.

В неділю, 8 січня, відбувся перший у цьому році обмін полоненими між Україною і Росією. Додому повернулось 50 захисників України. Відомо, що протягом 2022-го під час обмінів полоненими Україні вдалося повернути додому майже 1600 осіб.

Оценка материала:

5.00 / 2
РФ незаконно утримує поранених українських військових: їх мають віддати без жодних умов 5.00 5 2
Політика / Україна
16.01.2023 453
Еще материалы раздела «Україна»