НОВИНИ ДНЯ: Не наші методи: нардеп від “Слуги народу” висловився про великі гроші для добровольців ЗСУ  Вибори у США. Топ-5 фактів про виборчу кампанію 2024 року  Навіщо кухарі додають до тушкованої капусти молоко: ви точно про це не знали  Місяць до виборів у США. Які рейтинги у Трампа й Гарріс і що вони готують один проти одного  Перемир’я замість перемоги?: чому кінець війни в Україні – за горами  У Росії пригрозили війною ще кільком країнам: що обурило Москву  Як тушкувати капусту в каструлі, з м'ясом на сковорідці, скільки часу потрібно для її приготуваннявсі новини дня
Політика
Світ
17.01.2023 502

У Давосі посилили тиск на Шольца, щоб він дозволив поставки танків Україні

Союзники Німеччини на форумі в Давосі посилили тиск на канцлера Олафа Шольца, щоб той дозволив постачання німецьких танків Leopard до України напередодні вирішальної зустрічі міністрів оборони у п'ятницю в Рамштайні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Берлін досі чинив опір поставкам сучасних танків або дозволу для партнерів, у яких вони є, заявляючи, що західні танки мають поставлятися в Україну лише в тому випадку, якщо буде згода між основними союзниками Києва, зокрема Сполученими Штатами.

За день до того, як Шольц вирушить на Всесвітній економічний форум (ВЕФ) у Давосі, деякі з найближчих союзників України спробували змусити його передумати.

"Ми сподіваємось і намагаємось організувати велику підтримку України. Ми сподіваємося, що кілька партнерів, союзників дадуть Україні танки", - заявив президент Польщі Анджей Дуда на панелі ВЕФ.

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що він "твердо переконаний", що Німеччина надасть Україні, яка бореться із російським вторгненням, танки Leopard.

"Ми не можемо дозволити собі розкіш таких затримок. Це має бути зроблено швидко", - сказав він, додавши, що постачання танків стане стратегічною частиною наступної фази війни.

Міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт пішла у відставку у понеділок, а у вівторок Берлін заявив, що рішення щодо танків буде першим пунктом порядку денного її наступника Бориса Пісторіуса (СДПН).

На зустрічі союзників України в Рамштайні у Німеччині у п'ятницю має бути оголошено про збільшення військової допомоги країні.

"Будуть ухвалені важливі рішення", - заявив міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес Буено, додавши, що Мадрид на даний момент не може постачати танки Leopard, які у нього також є.

Оценка материала:

5.00 / 2
У Давосі посилили тиск на Шольца, щоб він дозволив поставки танків Україні 5.00 5 2
Політика / Світ
17.01.2023 502
Еще материалы раздела «Світ»