НОВИНИ ДНЯ: В Україні у четвер прогнозують потепління до +20°  Лукашенко зламав версію Путіна про "втечу" терористів до України  Загроза наступу РФ на Харків: місцевий депутат про сили РФ у Бєлгородській та Курській областях  Синоптики потішили прогнозом погоди в Україні: наскільки потепліє  У Повітряних силах розповіли, чому росіяни зменшили інтервали між атаками на Україну  Охорона Кримського мосту зменшилась, він втратив один периметр оборони – речник ВМС ЗСУ  Я б не недооцінював ворога, проте ми їх обіграли по всіх ключових напрямках – Малюквсі новини дня
Бізнес
Економіка
22.01.2023 385

В найближчі три місяці українці очікують стабільного курсу гривні та помірного зростання цін

У грудні минулого року населення України стало менше побоюватися інфляції та девальвації гривні. Індекс споживчих настроїв у країні становив 83,9 пункту, тобто знизився на 1,3 пункт порівняно з показником листопада.

Про це свідчать дані дослідження Info Sapiens.

Зокрема показник Індексу економічних очікувань підвищився на 0,3 п. і становить 112,5 пункту.

Хоча при цьому індекс очікуваної динаміки безробіття збільшився на 2,6 п., до 130 п.

Проте Індекс інфляційних очікувань упав на 1,1 п. та становить 181,6 пункту.

Крім того, очікування населення щодо курсу гривні в найближчі три місяці покращались. Індекс девальваційних очікувань упав на 5,9 п. та становив 147,7 п.

У 2022 році Індекс споживчих настроїв був вищим у порівнянні з минулими роками через війну, хоча й перебуває в негативних значеннях (менше 100).

З початку війни індекси поточного стану та економічних очікувань, які раніше мали близькі значення, вперше розділилися: українці впевненіше чекають на краще майбутнє, тоді як оцінка поточного становища гірша.

"Ймовірно, ці індекси зараз вимірюють дві різні ситуації, не тільки зараз і очікування майбутнього, а під час війни та очікування після її завершення (оскільки за даними опитувань більшість українців вірять у перемогу, то після перемоги України)", - вважають в Info Sapiens.

Оценка материала:

5.00 / 1
В найближчі три місяці українці очікують стабільного курсу гривні та помірного зростання цін 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
22.01.2023 385
Еще материалы раздела «Економіка»