Бізнес
Ринки та компанії
В Україні ростуть ціни на м’ясо
Економічні експерти прогнозують, що у 2023 році продовжать зростати у ціні як імпортні, так і українські товари.
За даними сайту Мінфін, у січні 2023 помітно зросли ціни на м’ясо. Наприклад, у грудні кілограм свинячої грудинки в середньому коштував 169,12 грн, а зараз ця сума складає майже 177 грн. Середня ціна на лопатку зросла від 156,60 грн/кг до 165,25 грн/кг. Приблизно на 7 грн піднялася середня ціна на ребра. Майже не змінилася ціна на самий дорогий продукт – ошийок. Зараз він коштує 192,36 грн/кг.
Найдорожчим м’ясом залишається яловичина. У січні середня ціна за кілограм ребер становить 139,98 грн, за гуляш – 240,65 грн. Останній у порівнянні з груднем 2022 подорожчав. Тоді ціна становила 237,22 грн.
Найдоступнішою залишається курятина. Найдешевшим товаром залишається куряча гомілка, до того ж у порівнянні з груднем, вона трохи впала в ціні. В грудні вона коштувала 71,53 грн/кг, а у січні – 69,95 грн/кг.
Значно подорожчало куряче стегно. В кінці 2022 року його середня ціна становила 93,33 грн/кг, а зараз – 100,95 грн/кг. Також зросло в ціні у куряче філе. У грудні 2022 воно в середньому коштувало 133,69 грн, а у січні 2023 — 135, 27 грн.
Також значно зросли ціни і на ковбасні вироби. Якщо у грудні ціни на копчену ковбасу коливались від 84,90 грн до 649,79 грн в залежності від складу і виробника, то у січні — від 90 грн до 660,55 грн.