<
НОВИНИ ДНЯ: Україна може почати отримувати кредитні кошти від США вже у другій половині 2024 року  Коли до України знову повернеться тепло: відповідь метеорологині  Кримському мосту приготуватися? Експерт назвав мету удару ЗСУ по Джанкою  Крига скресла: у США знову згадали про допомогу Україні – коли буде результат  Естонський генерал впевнений, що його країна здобула б перемогу у війні з Росією  Найближча ніч буде найхолоднішою: синоптикиня дала прогноз погоди на вихідні   Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Українівсі новини дня
Політика
Світ
27.01.2023 826

ПАР приєднається до навчань Росії та Китаю. США занепокоєні

США стурбовані проведенням військов-морських "ігор" Росії, Китаю і Південноафриканської Республіки у річницю вторгнення РФ в Україну.

happy_birthday_gfc41281ac_1920_650x410_27.01.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на CBS News.

Наступного місяця, в річницю початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Південна Африка має прийняти російські та китайські сили для спільних військово-морських навчань. Час проведення навчань не тільки зумовив занепокоєння США, а й поставив Південноафриканську Республіку перед дипломатичним викликом.

Проте, за даними видання, міністр закордонних справ ПАР Наледі Пандор відхилила критику щодо загрози цих військових навчань, заявивши, що це просто "навчання з друзями". А Національні сили оборони ПАР повідомили, що навчання Mosi II будуть проведені з 17 по 27 лютого біля узбережжя Індійського океану для обміну "оперативними навичками та знаннями".

"Ми стурбовані планом Південної Африки провести спільні військово-морські навчання з Росією та Китаєм у лютому, незважаючи на те, що Москва продовжує свою жорстоку та незаконну агресивну війну проти України", - сказав речник посольства США в ПАР Девід Фельдманн.

Усі три країни, які беруть участь у навчаннях, є членами БРІКС, як раніше повідомлялось - партнерства п’яти найбільш швидкозростаючих економік світу, що розвиваються: Бразилії, Росії, Індії, Китаю та Південної Африки. CBS News зазначає, що це не військовий альянс, як НАТО, але вже багато років точаться розмови про можливі військово-морські навчання БРІКС. Подібні навчання між тими самими трьома країнами вже були проведені в жовтні 2019 року в Кейптауні.

"Південноафриканська Республіка розглядає навчання Mosi II як можливість зробити свій внесок у подальше зміцнення зв’язків, які існують між Південною Африкою, Росією та Китаєм", - йдеться у заяві Міністерства оборони країни.

Офіційний представник оборонного відомства уточнив, що запланована низка військово-морських заходів, яка включатиме пошуково-рятувальні роботи, стрільбу, захист сил і навчання протиповітряної оборони.

CBS News нагадує, що Південна Африка утрималася від попередніх голосувань ООН щодо резолюцій, які засуджують вторгнення Росії в Україну, вирішивши представити себе як нейтральну сторону у війні, незважаючи на значний тиск з боку України та її західних партнерів. При цьому представники Міжнародної кризової групи констатували, що ПАР встановила для себе власний курс і демонструє Росії, що та все ще має друзів у світі. Найбільша опозиційна партія країни - Демократичний альянс - назвала навчання "безглуздими", а парламентарій Кобус Маре додав, що хоча уряд країни заявив про свій нейтралітет, це лише ще один із багатьох інцидентів, коли провладна партія АНК явно виявляє прихильність до Росії.

Водночас до ПАР 24 січня прибула міністр фінансів США Джанет Єллен, яка має намір обговорити, зокрема, енергетичну кризу у країні.

"Ми продовжуємо розширювати та поглиблювати наші відносини з Південною Африкою, працюючи в сферах, що викликають найбільше занепокоєння наших громадян - розширення торгівлі, забезпечення справедливого енергетичного переходу та співробітництво в галузі глобального здоров’я для порятунку життів", - підкреслив Фельдманн з посольства США.

При цьому CBS News зауважує, що напередодні до ПАР завітав міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, а минулого тижня - новий міністр закордонних справ Китаю Цінь Ган.

Днями РБК-Україна повідомляло, що посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд прямує до Африки в межах великого повороту Адміністрації президента США Джо Байдена до другого за величиною континента світу.

Крім того, ми писали, що група "Вагнера" заробляє на копальнях в Африці для фінансування війни в Україні.

Нагадаємо, що війна Росії проти України особливо сильно б'є по країнах Африки, ускладнюючи проблеми з продовольчою безпекою та покладаючи неналежний тягар на економіку континенту, заявила міністр фінансів США Джанет Єллен.

Оценка материала:

5.00 / 2
ПАР приєднається до навчань Росії та Китаю. США занепокоєні 5.00 5 2
Політика / Світ
27.01.2023 826
Еще материалы раздела «Світ»