НОВИНИ ДНЯ: В Україні 29 березня - дощі та сильний вітер, вдень до 16°  Чи мобілізують випускників перед вступом на магістратуру чи аспірантуру: відповідь Зеленського  Путін видав чергову хвору маячню: що сказав цього разу  Коли ховатимуть героїв на Військовому меморіальному кладовищі: у Мінветеранів назвали терміни  У частині України оголосили штормове попередження: де очікувати негоду  У Міноборони роз'яснили оновлений процес мобілізації згідно з новим законопроєктом  Нові акцизні ставки на сигарети в євро є важливою євроінтеграційною вимогою, - експертвсі новини дня
Політика
Україна
28.01.2023 929

"Треба щонайменше п'ять бригад F-16 – ПС ЗСУ

Україна має намір перейти на сучасні західні зразки озброєння для оборони, зокрема для захисту повітряного простору держави. І це не 24 винищувачі, а щонайменше п'ять бригад.

Про це розповів речник Повітряних сил Збройних Сил України полковник Юрій Ігнат в ефірі телемарафону, повідомляє ЛІГА.net.

Гнат прокоментував сенсацію про "24 винищувачі для України – бажано F-16, але можна і на Rafale або Gripen", яку опублікувало іспанське видання El Pais.

"Вчора з іспанським журналістом... Він підійшов до мене віч-на-віч, з перекладачем спілкувалися... Ось вам класичні труднощі перекладу – я говорив українською, переклад був англійською для іспанського журналіста. Ось він видав матеріал. Наші українські журналісти вже перекладали з іспанської, плюс додали хайповості заголовкам – і вийшло, що я заявив, що Україна хоче отримати 24 винищувачі F-16", – сказав він.

Спікер Повітряних сил наголосив, що він не робив таких заяв.

"Не було жодних заяв. Такі речі дуже негативно впливають, тому що інформація дуже чутлива і не люблять партнери, коли видається щось бажане за дійсне", – заявив Ігнат.

Він коротко розповів, про що йшлося у розмові з іспанським журналістом: Україна визначилася, що треба переходити на сучасні типи західної техніки та скільки в майбутньому має бути бригад сучасних багатоцільових літаків, які зможуть забезпечити охорону нашої країни.

"Зрозуміло, що нам не дадуть відразу бригаду або кілька таких літаків. Зрозуміло, що спочатку йтиметься про постачання підрозділами – так само як це робиться з іншими типами озброєнь. Ми бачимо IRIS-T – одна батарея, NASAMS – дві батареї. Такий самий процес, поки проходитиме адаптація, навчання особового складу, льотчиків, інженерного, авіаційного складу – проходитиме поетапно, спочатку мова може йти про дві ескадрильї, а одна ескадрилья – це 12 літаків, і це вся інформація, яку потрібно знати на сьогоднішній день і не робити заяв про 24 літаки. Нам не 24 треба, нам треба як мінімум п'ять бригад повноцінних – у кожній бригаді по три ескадрильї. Це буде та кількість літаків, яка справді зможе забезпечити оборону повітряного простору (разом із системами ППО) такої величезної держави як Україна у центрі Європи", – пояснив Ігнат.

Він наголосив, що про винищувачі F-15, F-16 та інших йдеться з початку війни – "ми просили закрити небо, ми просили дати нам літаки, щоб ми зробили це самостійно".

"З перших днів війни тема літаків не сходила зі шпальт, і пілоти наші до Конгресу літали, якщо пам'ятаєте, і урядові делегації, – сказав Ігнат. – Ми прагнемо цього, тому що отримання винищувачів західного зразка буде вже вершиною – це найтехнологічніше, що є на озброєнні".

Оценка материала:

5.00 / 2
"Треба щонайменше п'ять бригад F-16 – ПС ЗСУ 5.00 5 2
Політика / Україна
28.01.2023 929
Еще материалы раздела «Україна»