<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні об'єднують університети. Навіщо це роблять і хто підпаде під укрупнення  Тепле, проте не спекотне: синоптикиня розповіла, чого чекати від погоди цього літа  Перед вихідними в Україні будуть дощі та грози: де знадобиться парасолька   На 26 квітня в Україні прогнозують дощі та грози  В Україні 26 квітня дощі та грози, на південному сході прогріє до 26°  Частину областей накриють дощі, попереджають про грози й туман: погода на 26 квітня  Прогноз погоди на 26 квітня: де знову очікуються сильні заморозкивсі новини дня
Політика
Світ
29.01.2023 367

Військові посадовці наполягають, аби Пентагон дав Україні винищувачі F-16, – Politico

Військові посадовці наполягають на тому, щоб Пентагон схвалив відправку винищувачів F-16 в Україну.

Про це пише Politico з посиланням на три джерела.

“Україна залишила F-16 американського виробництва у своєму списку бажаної зброї після російського вторгнення минулого року. Але Вашингтон і Київ розглядають артилерію, бронетехніку та наземні системи протиповітряної оборони як більш нагальні потреби, оскільки Україна прагне захистити цивільну інфраструктуру та відбити території, окуповані російськими військами”, – зазначає видання.

Однак з огляду на те що Україна готується до весняного контрнаступу, кампанія в Міністерстві оборони щодо винищувачів набирає обертів.

“Я не думаю, що ми проти”, – сказав високопоставлений чиновник Міністерства оборони про F-16. Він підкреслив, що остаточного рішення ще немає.

Однак Україна ще має оголосити, що винищувачі є її головним пріоритетом, підкреслив чиновник, зазначивши, що Пентагон зосереджений на тому, щоб надіслати Києву засоби, необхідні для негайної боротьби.

Politico також пише, що високопоставлений український чиновник заявив у суботу, що Україна та її західні союзники ведуть “прискорені” переговори щодо можливого відправлення як ракет великої дальності, так і військових літаків.

Один із радників українського уряду сказав, що це питання порушувалося у Вашингтоні, але “нічого надто серйозного” поки що не обговорювалося. Інша людина, знайома з розмовами між Вашингтоном і Києвом, сказала, що США можуть знадобитися “тижні”, щоб ухвалити рішення про постачання власних літаків та схвалити реекспорт F-16 з інших країн.

“Якщо ми їх отримаємо, переваги на полі бою будуть просто величезними. ... Це не просто F-16: літаки четвертого покоління, це те, що нам потрібне”, – сказав Reuters радник міністра оборони Олексія Резнікова Юрій Сак.Україна хоче замінити свій парк реактивних радянських літаків сучасними винищувачима – F-16 чи F-15 ВПС США або їхніми європейськими еквівалентам – німецькими “Торнадо” чи шведськими “Гріпен”.

“Десятки більш сучасних літаків стануть доступними протягом наступного року, коли такі країни, як Фінляндія, Німеччина та Нідерланди перейдуть на американські винищувачі F-35”, – додає видання.

Оценка материала:

5.00 / 1
Військові посадовці наполягають, аби Пентагон дав Україні винищувачі F-16, – Politico 5.00 5 1
Політика / Світ
29.01.2023 367
Еще материалы раздела «Світ»