<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні об'єднують університети. Навіщо це роблять і хто підпаде під укрупнення  Тепле, проте не спекотне: синоптикиня розповіла, чого чекати від погоди цього літа  Перед вихідними в Україні будуть дощі та грози: де знадобиться парасолька   На 26 квітня в Україні прогнозують дощі та грози  В Україні 26 квітня дощі та грози, на південному сході прогріє до 26°  Частину областей накриють дощі, попереджають про грози й туман: погода на 26 квітня  Прогноз погоди на 26 квітня: де знову очікуються сильні заморозкивсі новини дня
Політика
Україна
31.01.2023 356

В ISW назвали три ключові етапи вторгнення РФ до України

Постачання західної допомоги сильно вплинуло на перебіг війни, кажуть аналітики.

613cf35e941d87bdc8e2dfe56027dfcf_31.01.23

11 місяців повномасштабного російського вторгнення до України можна розділити на три ключові етапи. Пише ТСН. 

Експерти Інституту вивчення війни (ISW) виділили період ініціативи окупантів, контрнаступ Збройних сил України та період позиційної війни.

"Російська армія володіла ініціативою та вела наступ від 24 лютого до 3 липня 2022 року. Саме після тимчасової окупації Лисичанська на початку липня наступ російських окупантів у низці напрямків досяг кульмінації", – сказано в повідомленні.

Українські військові перехопили ініціативу та розпочали свій перший великий контрнаступ у Харківській області 6 вересня. Широкомасштабний осінній контрнаступ завершився звільненням західної частини Херсонщини 11 листопада.

На думку аналітиків, від того часу Україна не змогла розпочати новий великий контрнаступ. Це дозволило війні перейти у позиційну фазу.

"Цей етап дозволив окупантам повернути собі тактичну ініціативу. Схема постачання західної допомоги сильно вплинула на перебіг війни. Постачання 155-мм артилерійських систем американського виробництва у квітні, а потім і установок HIMARS у червні, стали важливими факторами у підготовці українського контрнаступу", – звітують експерти.

Раніше аналітики повідомили, що президент Росії Володимир Путін у найближчі пів року спробує здійснити нову спробу рішучого наступу, найімовірніше, в Луганській області.

Крім того, секретар РНБО Олексій Данілов розповів, що росіяни готуються до потужного наступу на Україну. Це може статись вже за місяць-два.

Оценка материала:

5.00 / 1
В ISW назвали три ключові етапи вторгнення РФ до України 5.00 5 1
Політика / Україна
31.01.2023 356
Еще материалы раздела «Україна»