<
НОВИНИ ДНЯ: З липня ОПЕК+ збільшить видобуток нафти, - Bloomberg  Як допомога США Україні вплине на перебіг війни: прогноз генерала Маломужа  Чи буде початок квітня теплішим за останній місяць весни: метеорологиня про погоду у травні  Голова Держаної авіаційної служби розповів про умови та ризики відновлення польотів  "Не хвилюйтесь, точно будуть": посол Данії сказав, коли Україна отримає F-16  Синоптикиня попередила про похолодання: де будуть заморозки  Чому спікер Джонсон погодився на допомогу Україні — The New York Timesвсі новини дня
Політика
Світ
31.01.2023 456

Невідомі союзники України передали привіт Путіну: що експерти кажуть про вибухи в Ірані

Рівень повітряних загроз на території України незабаром може суттєво знизитися.

c5c90b550dea1b9ac0aade1429bb7c1e_31.01.23

В Ірані кілька великих військових об'єктів були атаковані безпілотниками-камікадзе. За неофіційними даними, вибухи пролунали, зокрема, на заводі з виробництва безпілотників Shahed та нафтопереробному підприємстві.

Відповідальність за атаки не взяла на себе жодна організація чи країна. Аналітики й оглядачі впливових ЗМІ припускають, що за вибухами стоїть Ізраїль, який прагне завадити мілітаризації Ірана і реалізації іранської ядерної програми. Ізраїльські офіційні особи цю інформацію не коментують.

Між тим, зазначають експерти, вибухи стали допомогою для України від "невідомих союзників", оскільки тепер Ірану буде складніше постачати дрони Shahed до Росії. ТСН.ua зібрав думки експертів щодо подій в Ірані і їх можливого впливу на ситуацію в Україні.

Внесок в обороноздатність України

Вибухи в Ірані позитивно позначаться на обороноздатності України. Таку думку висловив військовий експерт Дмитро Снєгирьов в ефірі загальнонаціонального телемарафону, який транслює Youtube-канал ТСН.

За його словами, йдеться про "зниження постачань безпілотних літальних апаратів з території цієї країни для потреб країни-окупанта".

Снєгирьов нагадав, що це не перший удар по підприємствах з виробництва безпілотних літальних апаратів:

"Пів року тому армія Ізраїлю завдала ракетно-бомбових ударів по заводах з виробництва безпілотних літальних апаратів, які були розташовані на території Сирії. Вони знаходилися під контролем проіранського угрупування "Хезболла". На цих підприємствах працювали, до речі, російські спеціалісти".

Як наголосив експерт, завдавання чергового удару по заводу з виробництва безпілотних літальних апаратів і заводу з виробництва моторних масел "значно знижує можливості російських окупаційних військ щодо отримання іранських Shahed-131/136".

"Відповідно, рівень повітряних загроз на території України з використанням дронів-камікадзе буде значно нижчий. Можемо подякувати невідомій стороні, яка внесла свій внесок в обороноздатність і загальну перемогу української зброї", - зазначив Снєгирьов.

Ізраїль вирішує свою проблему

Військовий оглядач Давид Шарп в ефірі "Freeдом" припустив, що вибухи в Ірані можуть бути ізраїльською спецоперацією. За словами Шарпа, незважаючи на зміну урядів, Ізраїль завжди дотримувався плану ліквідації ключових фігур Ірану у сфері розроблення озброєнь, стратегічних підприємств, а також проводив диверсії в тилу.

"Насамперед Ізраїль вирішує свою проблему - боротьбу з іранською експансією в регіоні, іранською загрозою в рамках давно відпрацьованої стратегії", - сказав експерт.

Російський публіцист та соціолог Андрій Піонтковський у розмові з блогером Марком Фейгіним зазначив, що Іран "страждає за прагнення знищити державу Ізраїль".

"Вони завжди повторювали – Голокосту не було, але ми його організуємо. Я переконаний, що прем'єр-міністр Нетаньягу повернувся у своє крісло з однією метою - раз і назавжди покінчити з ядерною загрозою Ірану. Удар – ізраїльський, у мене 100-відсоткова інформація. Це така "розминка". Але це виконує величезну позитивну роль як союзника для України. Але основний мотив Ізраїлю - свій особистий. Це власна фізична безпека 10 млн людей", - пояснив Піонтковський.

Експерт зазначив, що зазвичай США намагаються стримувати Ізраїль від жорстких кроків, але через союз Ірану з Росією традиційний стримувальний тиск Америки різко знизився.

Росії передали привіт?

Ізраїль ударом по Ірану міг "передати привіт" Росії, припускає журналіст Орест Сохар у своєму Telegram-каналі.

"Вочевидь, негласна угода Ізраїлю і Росії полягала у тому, що обидві країни не поставлятимуть зброю - відповідно - до України та Ірану. Росія порушила її – вже до кінця березня до Ірану прибуде перший пакет військової допомоги від Путіна, потім будуть наступні. Відомо, що Москва готова надати аятолам винищувачі Су-35 та комплекси С-400", - нагадав Сохар.

Та найбільше Ізраїль лякає допомога у створенні іранської ядерної зброї, зазначає журналіст.

"Вибивання оборонних спроможностей Ірану – це спроба зірвати "ядерні" контракти з Росією, зменшити привабливість Ірану для Путіна. Дрони минулої ночі прилетіли, за словами преси, й на ядерні лабораторії, адже Єрусалим побоюється, що РФ уже передала частину технологій іранцям", - пише він.

Журналіст також наголосив, що Ізраїль дуже довго зберігав нейтралітет у російсько-українській війні, але днями вустами свого посла в Німеччині заявив, що допомагає Україні непублічно.

"Це був відвертий привіт Росії за її підтримку Ірану. Якщо Росія і далі буде допомагати Ірану, не виключено, що Ізраїль вдасться до більш масштабних дій, зокрема, до передачі зброї Україні", - не виключає він.

Оценка материала:

5.00 / 2
Невідомі союзники України передали привіт Путіну: що експерти кажуть про вибухи в Ірані 5.00 5 2
Політика / Світ
31.01.2023 456
Еще материалы раздела «Світ»