<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні об'єднують університети. Навіщо це роблять і хто підпаде під укрупнення  Уряд вирішив продати великий готель в центрі Києва  Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів", і пригрозив "ядеркою"  Глазур для паски: 11 хитрощів для ідеального приготування  Коли Поливаний понеділок 2024 року: дата, історія та звичаї свята  Тепле, проте не спекотне: синоптикиня розповіла, чого чекати від погоди цього літа  Україна посилить дальні удари по Росії – командувач британської арміївсі новини дня
Бізнес
Економіка
31.01.2023 403

МВФ покращив прогноз світової економіки, попри вплив війни РФ проти України

Міжнародний валютний фонд трохи покращив прогноз зростання світової економіки. За історичними мірками зростання залишиться слабким, оскільки боротьба з інфляцією та війна Росії в Україні стримують активність.

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на World Economic Outlook за січень 2023 року.

При цьому перспективи менш похмурі, ніж у жовтневому прогнозі, і можуть бути поворотним моментом, зазначається в прогнозі.

Прогноз щодо зростання ВВП на 2023 рік покращено з 2,7 до 2,9%. У 2022 році очікується зростання на 3,4% (жовтневий прогноз - 3,2%). 2024 року світова економіка зросте на 3,1%. Історичний середній показник (2000-1919 роки) становить зростання на 3,8%.

"Економічне зростання виявилося напрочуд стійким у третьому кварталі минулого року завдяки сильним ринкам праці, стійкому споживанню домогосподарств та бізнес-інвестиціям, а також кращій, ніж очікувалося, адаптації до енергетичної кризи в Європі", - зазначають у МВФ.

При цьому загальна інфляція нині знижується в більшості країн, навіть попри те, що базова інфляція, яка виключає волатильніші ціни на енергоносії та продукти харчування, ще не досягла піку в багатьох країнах.

Очікується, що глобальна інфляція знизиться з 8,8% у 2022 році до 6,6% у 2023 році та 4,3% у 2024 році, що все ще перевищує допандемічний (2017-2019 роки) рівень, що становив приблизно 3,5%.

Крім того, раптове відкриття Китаю прокладає шлях швидкого відновлення активності. "І глобальні фінансові умови покращилися, оскільки інфляційний тиск почав знижуватися. Це, а також ослаблення долара США в порівнянні з його листопадовим максимумом, принесли невелике полегшення країнам з ринком, що формується, і країнам, що розвиваються", - прогнозують у МВФ.

"Ескалація війни в Україні залишається серйозною загрозою глобальній стабільності, яка може дестабілізувати енергетичні чи продовольчі ринки та ще більше роздробити світову економіку", - зазначають у МВФ.

Оценка материала:

5.00 / 1
МВФ покращив прогноз світової економіки, попри вплив війни РФ проти України 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
31.01.2023 403
Еще материалы раздела «Економіка»