НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
01.02.2023 526

Банки посилили вимоги при видачі кредитів населенню та підвищили ставки

Українські банки продовжують посилювати вимоги при видачі кредитів для населення. Фінустанови помітно збільшили вартість споживчих позик.

dscf1447_id84609_1300x867_5_650x410_01.02.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Опитування про умови банківського кредитування НБУ (I квартал 2023 року).

"Поточний раунд опитувань зафіксував посилення стандартів кредитування домогосподарств четвертий квартал поспіль. Вагомими причинами стали погіршення очікувань економічної активності та платоспроможності населення, вища вартість ресурсів та балансові обмеження, гірші курсові очікування", - йдеться в огляді.

До того ж, негативні очікування перспектив ринку нерухомості впливають на стандарти іпотеки. Натомість у січні - березні респонденти планують послабити стандарти іпотечного кредитування зі збереженням курсу на жорсткі вимоги до решти споживчих позик. За оцінками банків, у IV кварталі рівень схвалення заявок на іпотечні кредити зріс, а на споживчі - скоротився.

За даними опитування, фінустанови суттєво не змінювали умови схвалення заявок на іпотеку, проте помітно збільшили вартість споживчих позик. Половина опитаних банків прогнозує, що роздрібний портфель надалі скорочуватиметься. У наступні 12 місяців більшість фінустанов очікують погіршення якості кредитного портфеля.

Поточне опитування проводилося з 16 грудня 2022 року до 12 січня 2023 року серед кредитних менеджерів 27 банків, частка яких у загальному обсязі активів банківської системи становить 97%. Результати опитування відображають думку респондентів і не є оцінками чи прогнозами Національного банку України.

Нагадаємо, середні відсоткові ставки за новими кредитами банків для населення у грудні 2022 року у національній валюті становили 35,1% річних. Порівняно з груднем 2021 року ставки зросли 1,4 в.п.

Оценка материала:

5.00 / 2
Банки посилили вимоги при видачі кредитів населенню та підвищили ставки 5.00 5 2
Бізнес / Фінанси та банки
01.02.2023 526
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»