<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні об'єднують університети. Навіщо це роблять і хто підпаде під укрупнення  Тепле, проте не спекотне: синоптикиня розповіла, чого чекати від погоди цього літа  Перед вихідними в Україні будуть дощі та грози: де знадобиться парасолька   На 26 квітня в Україні прогнозують дощі та грози  В Україні 26 квітня дощі та грози, на південному сході прогріє до 26°  Частину областей накриють дощі, попереджають про грози й туман: погода на 26 квітня  Прогноз погоди на 26 квітня: де знову очікуються сильні заморозкивсі новини дня
Бізнес
Економіка
04.02.2023 623

На скільки може подешевшати готівковий долар наступного тижня — прогноз

Середній курс продажу долара в пунктах обміну валюти складав 40,2 гривні/$ ввечері у п’ятницю, 3 лютого, за даними ресурсу finance.ua. Тиждень тому у п’ятницю показник був на рівні 40,52 гривні/$.

Як повідомляє NV.Бізнес, зниження курсу долара відносно гривні в готівковому сегменті, з одного боку, обумовлено зниженням попиту через сезонний фактор — зазвичай, основне навантаження на закупівлю валюти припадає на першу половину січня, пояснює Юрій Крохмаль, керівник служби продажу казначейських продуктів АТ Банк Авангард. «На початку року всі намагаються встигнути придбати валюту, в очікуванні підвищення курсу в новому році після свят. Далі ажіотаж проходить», — додає він. Також цій тенденції на ринку сприяли нещодавні заяви НБУ про те, що політику фіксованого курсу найближчим часом змінювати не будуть.

Погоду на валютному ринку роблять і так звані валютні тримісячні депозити, звертають увагу експерти. Крохмаль нагадує, що фізособи з 1 жовтня отримали змогу купувати таким чином валюту на суму до 100 тис. гривень [до того — до 50 тис. гривень], а значить, у січні ці депозити почали виплачуватись у валюті на рахунки клієнтів, і це, мовляв, опосередковано додає пропозиції готівкової валюти.

Попиту на готівкові валюти останнім часом не було, при цьому є досить сильний попит на купівлю валюти під 3-місячний депозит за курсом, близьким до офіційного, зазначає Антон Курінний, дилер департаменту глобальних ринків OTP Bank. До того ж, після завершення терміну такого депозиту населення отримує у банку готівковий долар, продає його у пунктах обміну валют і знову «заходить» на новий термін «3-місячного депозиту», пояснює експерт.

«І поки що це стримує сильний попит на готівкову валюту в Україні», — резюмує він. Тому якщо наразі долар торгується за курсом 40,10−40,30 гривень/$, то згодом він може подешевшати до рівня 39,70−39,80 гривень/$, припускає Курінний. «Але нижче курс навряд чи піде», — міркує експерт.

Оценка материала:

5.00 / 2
На скільки може подешевшати готівковий долар наступного тижня — прогноз 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
04.02.2023 623
Еще материалы раздела «Економіка»