НОВИНИ ДНЯ: Перереєстрація авто в Україні: скільки коштує послуга  В Україні різко зміниться погода: синоптикиня попереджає про заморозки та похолодання  В ООН шокували кількістю постраждалих в Україні від російських атак у березні  СБУ розкрила особливість своїх морських дронів  Таємнича далекобійна зброя України: чим луплять по території РФ — огляд  Заморозки та дощі: до України суне циклон  Байден не вірить, що напад Ірану на Ізраїль переросте у ширшу війну – Кірбівсі новини дня
Життя та Стиль
Спорт
08.02.2023 428

Рада закликала МОК заборонити росіянам та білорусам виступати на Олімпіаді-2024

Депутати наголосили, що участь росіян і білорусів в Олімпіаді є наругою над пам'яттю сотень тисяч громадян України, зокрема понад 220 спортсменів.

1adfa435a5ef620a1fc5209f5f4ea94f_08.02.23

Верховна Рада закликала Міжнародний олімпійський комітет заборонити участь російських та білоруських спортсменів на Олімпіаді-2024 у Парижі. Пише ТСН. 

Відповідне звернення нардепи підтримали на сьогоднішньому засіданні, 6 лютого.

У зверненні йдеться, що 25 січня на засіданні Виконавчого комітету Міжнародного олімпійського комітету було оприлюднено пропозиції про допуск до міжнародних спортивних змагань, у тому числі до Олімпійських ігор російських та білоруських спортсменів.

Депутати наголосили, що такі пропозиції є наругою над пам'яттю сотень тисяч громадян України, зокрема понад 220 спортсменів, які загинули у боротьбі з агресією РФ.

Крім того, у Раді нагадали, що російське вторгнення призвело до масштабних руйнувань спортивної інфраструктури України.

"З початком російського повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року гасло "Спорт поза політикою" втратило право на існування. Російські та білоруські спортсмени, зокрема олімпійські чемпіони та призери Олімпійських ігор схвалюють війну проти України: насилля, вбивства та геноцид Українського народу, відкрито беручи участь у Z-парадах чи мовчки підтримують цю найзапеклішу повномасштабну війну, не маючи громадянської мужності або усвідомленої власної позиції щодо її засудження", – йдеться у зверненні.

Нардепи зауважили, що Росія та Білорусь використовують спортсменів як ідеологічну зброю для своєї пропаганди, підсилення бойового духу російської армії та зомбування російського народу і впливу на рішення інших держав щодо підтримки України.

Натомість Верховна Рада пропонує дозволити участь російських та білоруських спортсменів як нейтральних спортсменів за умови, що вони відкрито не виступатимуть проти миротворчої місії МОК, тобто прилюдно не підтримуватимуть війну Росії проти України, а також дотримуватимуться вимог Всесвітнього антидопінгового кодексу.

Раніше Міжнародний олімпійський комітет повідомив, що остаточне рішення щодо участі спортсменів з Росії та Білорусі в Олімпійських іграх-2024 ще не ухвалене.

Оценка материала:

5.00 / 2
Рада закликала МОК заборонити росіянам та білорусам виступати на Олімпіаді-2024 5.00 5 2
Життя та Стиль / Спорт
08.02.2023 428
Еще материалы раздела «Спорт»