<
НОВИНИ ДНЯ: Тихий співагресор Росії: чотири основні сценарії загроз з боку Лукашенка та Білорусі  Куди зник Путін: майор ЗСУ здивував прогнозом  Печиво з шоколадною крихтою: дуже простий рецепт  В Україні 24 квітня дощі та сильний вітер, на півдні до + 24°  В Україні можна отримати водійські права ще до повноліття, але є нюанс  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло  Новий закон про мобілізацію: хто втратить відстрочку та які зміни для її отриманнявсі новини дня
Політика
Україна
09.02.2023 536

Позбавлять звання Героя. Шмигаль доручив підготувати санкції проти Бойка

Петиція щодо позбавлення народного депутата Юрія Бойка звання "Героя України" набрала 25 тисяч голосів. Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль доручив розробити санкції для РНБО проти нардепа.

3j0a7751_id65911_1300x867_2_650x410_09.02.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на засідання уряду.

"У нас є міжвідомча група на чолі з першою віце-прем’єр-міністеркою, яка займається питанням санкційної політики. Група розглядала питання щодо можливості позбавлення народного депутата цього звання на двох своїх засіданнях", - заявив премʼєр.

Він додав, що за результатами розгляду члени робочої групи дійшли висновку, що через колізію чинного законодавства деяких діячів станом на сьогодні не можливо позбавити вищих державних нагород.

"Тому ще в грудні я доручив Мін’юсту і першому віце-прем’єру напрацювати зміни до законодавства, які виправлять ситуацію. Це доручення виконано, і сьогодні уряд схвалить відповідний проект закону. Він передбачає, що накладення санкцій на особу дає підстави для позбавлення її державних нагород. Сподіваюсь, законопроект буде оперативно розглянутий народними депутатами України", - додав він.

Шмигаль зазначив, що уряд доручив групі з питань санкційної політики повторно розглянути питання щодо позбавлення Бойка звання Героя України.

"Також сьогодні уряд дає міжвідомчій робочій групі з питань санкційної політики доручення повторно розглянути питання щодо позбавлення Юрія Бойка звання Герой України, невідкладно підготувати пропозиції щодо застосування санкцій і винести їх на розгляд РНБО одночасно з набранням чинності вже згаданого законопроекту", - заявив він.

Хто такий Юрій Бойко

Юрій Бойко - народний депутат України VI, VIII та IX скликань. Співголова нині забороненої партії "Опозиційна платформа - За життя". Бойко наразі є очільником депутатської групи "Платформа за життя та мир".

Має дві вищі освіти. 1981 року закінчив Московський хіміко-технологічний інститут ім.Менделєєва (інженер, хімік-технолог), а 2001 року - Східноукраїнський університет (інженер-економіст).

31 січня 2002 року Бойко призначили головою правління НАК "Нафтогаз України". З липня 2003 по березень 2005 року обіймає посаду першого заступника міністра палива та енергетики - голови правління "Нафтогазу України" (Сергія Єрмілова - у 2003-2004 рр., Сергія Тулуба - у 2004-2005 рр.).

З березня 2010 року - міністр палива та енергетики України в уряді Миколи Азарова. 9 грудня того ж року Мінпаливенерго та Мінвуглепром були реорганізовані, і Бойко очолив Міністерство енергетики та вугільної промисловості.

24 грудня 2012 року президент-втікач Віктор Янукович призначив його віце-прем'єр-міністром України, а вже у кінці лютого 2014 року Верховна рада звільнила Бойка з цієї посади.

9 листопада 2018 року Бойко та лідер партії "За життя" Вадим Рабинович підписали угоду про створення "Опозиційної платформи - за життя".

14 квітня 2022 року Верховна рада призупинила діяльність фракції ОПЗЖ. Припинення діяльності продиктоване рішенням РНБО від 20 березня про заборону діяльності деяких політичних партій на період дії воєнного стану. 12 травня 2022 року про розпуск фракції ОПЗЖ оголосили у парламенті.

З 21 квітня 2022 року Бойко очолив депутатську групу "Платформа за життя та мир" Раді, створеної з колишніх членів ОПЗЖ.

Звання Героя України

Бойко отримав звання Героя України у 2004 році від тодішнього президента Леоніда Кучми "за визначні особисті заслуги перед Українською державою в розвитку паливно-енергетичного комплексу, багаторічну самовіддану працю". Тоді Бойко очолював НАК "Нафтогаз" і домовився про "врегулювання заборгованості України за газ" перед Росією.

Також за повне погашення української заборгованості за газ нагороджено орденом Туркменістану.

Петиція

12 вересня 2022 року на сайті Офісу президента зареєстрували петицію щодо позбавлення Юрія Бойка звання Героя України.

"В умовах повномасштабної війни України з РФ, в той час, коли на фронті гинуть сотні кращих синів щодня, вимагаємо позбавити високого звання "Герой України" Бойка Юрія Анатолійовича, лідера забороненої проросійської партії "ОПЗЖ" та колишнього члена "Партії регіонів", оскільки таким чином ми нівелюємо значимість цієї нагороди, фактично прирівнюючи між собою Героїв, що захищають незалежність нашої країни з тими, хто робив усе, щоб ця незалежність зникла, працюючи в інтересах і на догоду кату Путіну", - йшлося у тексті петиції.

У грудні минулого року президент звернувся до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням вивчити порушене у петиції питання щодо позбавлення Бойка звання Героя України та проаналізувати наявність обґрунтованих підстав для застосування персональних обмежувальних заходів щодо Бойка та проінформувати про результати.

Оценка материала:

5.00 / 1
Позбавлять звання Героя. Шмигаль доручив підготувати санкції проти Бойка 5.00 5 1
Політика / Україна
09.02.2023 536
Еще материалы раздела «Україна»