<
НОВИНИ ДНЯ: Ми до кінця не розуміємо, що відбувається в Кремлі - РНБО  Мобілізація по-новому: чи створять "спецназ" для пошуку ухилянтів  Котлети з грибів — що може бути смачніше: рецепт від шеф-кухаря  Коли в Україні День матері 2024 року: історія та суть свята  Норвегія виділить мільярди на протиповітряну оборону України, - прем'єр  Закон про мобілізацію: студенти проходитимуть обов'язкову базову військову підготовку – коли запрацює норма  Як приготувати паску в паперовій формі, чи потрібно змащувати форму маслом перед випіканнямвсі новини дня
Політика
Росія
09.02.2023 1226

Путін дозволив російським депутатам не декларувати свої доходи: заспокоює невдоволених

Російський диктатор Володимир Путін підписав закон, який звільняє російських політиків від публічного розголошення даних про свої доходи.

_putin_gettyimages_1245803919_650x410_09.02.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Інститут вивчення війни - ISW.

Як засвідчують дані Інституту, новий закон, який скасовує обов'язок депутатів Держдуми та сенаторів публікувати декларації про доходи, дозволить російським парламентаріям публікувати свої прибутки в анонімній формі.

Крім того, законодавча норма поширюватиметься й на муніципальних депутатів.

"Однак існує один нюанс - депутати муніципального та регіонального рівнів, які здійснюють свої повноваження на непостійній основі, зобов'язані звітувати про свої доходи й майно лише одразу після обрання. А потім - лише в разі здійснення великих угод, що перевищують загальний дохід депутата і його дружини за три попередні роки", - пояснюють експерти.

Саме таким чином очільник Кремля, на думку експертів ISW, продовжує сприяти інституційній корупції в РФ за допомогою законодавчих маніпуляцій.

Спікер Кремля Дмитро Пєсков, коментуючи цю ініціативу, заявив, що "спеціальна військова операція вносить свою специфіку на подання декларацій". До того ж він уточнив, що антикорупційний орган продовжив свою роботу й надалі перевірятиме дані декларацій депутатів і чиновників.

"Новий закон не вплине на боротьбу держави з корупцією", - запевнив він.

Закон набуде чинності 1 березня цьогоріч. Проте експерти ISW звернули увагу на ще один указ Путіна, який він підписав раніше, 29 грудня минулого року. Цим указом він звільняв від публічного декларування доходів усіх російських чиновників, військовослужбовців і правоохоронців, які безпосередньо беруть участь у війні проти України.

"Ці два укази, ймовірно, є спробою Кремля вгамувати політичних гравців, які становлять внутрішню базу підтримки Путіна, і, ймовірно, продовжать сприяти інституціоналізації корупції в Росії", - підсумували експерти ISW.

Нещодавно РБК-Україна повідомляло, що Росія купувала єврочиновників для визнання анексії Криму та уникнення санкцій.

Раніше ми писали, що Путін вніс на розгляд законопроєкт, який визначає умови для подальшої інституціоналізації корупції в Росії шляхом маніпулювання законодавством. Аналітики зазначають, що раніше Путін уже намагався інституціоналізувати корупцію за допомогою різноманітних юридичних маніпуляцій.

Оценка материала:

5.00 / 2
Путін дозволив російським депутатам не декларувати свої доходи: заспокоює невдоволених 5.00 5 2
Політика / Росія
09.02.2023 1226
Еще материалы раздела «Росія»