НОВИНИ ДНЯ: Заморозки та дощі: до України суне циклон  Байден не вірить, що напад Ірану на Ізраїль переросте у ширшу війну – Кірбі  Найбільші медіа США закликали Байдена і Трампа провести дебати  За адресою, на роботі, на блокпосту. Повістки можуть вручати не тільки ТЦК  Синоптики дали прогноз на робочий тиждень  В яку суму Україні обходиться один мобілізований громадянин у рік: названо цифру  В Україні 15 квітня дощі та грози, вдень до 21°всі новини дня
Бізнес
Економіка
08.02.2023 359

Міжнародні резерви України зросли до $29,9 мільярда

Станом на 1 лютого 2023 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили 29 921,8 мільйона доларів США.

Таку цифру оприлюднив НБУ.

Зазначається, що у січні резерви зросли на 5% завдяки надходженням від міжнародних партнерів, що компенсували чистий продаж валюти Національним банком для покриття різниці між попитом і пропозицією на валютному ринку України.

Загалом упродовж січня динаміку міжнародних резервів визначала низка чинників.

По-перше, надходження на користь уряду та виплати за обслуговування й погашення державного боргу. На валютні рахунки уряду в Національному банку надійшло 4 327,7 млн дол. США. З них:  3 256,1 млн – від Євросоюзу; 1 000,0 млн – від США (через трастовий фонд Світового банку); 71,6 млн – від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

Кабмін виплатив за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті $65 млн. З них $59 млн – за обслуговування та погашення боргу перед Світовим банком, $5 млн – валютних ОВДП, решта – боргу перед іншими міжнародними кредиторами.

По-друге, Нацбанк проводив операції на валютному ринку України. У січні НБУ продав на валютному ринку 3 089,6 млн дол. США та викупив до резервів – 28,5 млн. Отже, чистий продаж валюти минулого місяця знизився порівняно з груднем приблизно на $100 млн - до $3 061,1 млн.

“Збереження обсягів валютних інтервенцій НБУ на рівні, близькому до попереднього місяця, з боку попиту зумовлене впливом значних бюджетних видатків наприкінці 2022 року, а з боку пропозиції – поєднанням сезонного чинника (зниження експортних надходжень на початку року) та наслідків повномасштабної війни на економічну діяльність експортерів”, - ідеться в повідомленні.

По-третє, у січні за рахунок переоцінки вартість фінансових інструментів зросла на $225,7 млн

“Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 3,7 місяця майбутнього імпорту”, - підсумували в Нацбанку.

Оценка материала:

5.00 / 1
Міжнародні резерви України зросли до $29,9 мільярда 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
08.02.2023 359
Еще материалы раздела «Економіка»