НОВИНИ ДНЯ: Експерт пояснив, чому ЗСУ важливо бити по аеродромах РФ на окупованих територіях  Наступ Росії: генерал Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України  Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила чиновників Вашингтона, - Вloomberg  В Києві очікуються сильні пориви вітру: містянам дали важливі поради  Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворогавсі новини дня
Бізнес
Економіка
08.02.2023 583

Ситуація на валютному ринку України погіршується

Національний банк України минулого тижня збільшив чистий продаж валюти з резервів для збалансування ринку до 778 млн доларів порівняно із 664 млн доларів тижнем раніше. Це відбулося під впливом збільшення чистого попиту на валюту.

Про це йдеться в публікації члена Ради Національного банку України (НБУ) Богдана Данилишина у Facebook.

"Переважання попиту на іноземну валюту обумовлене розширенням дефіциту зовнішньої торгівлі товарами і послугами, яке у 2022 році становило майже 24 млрд доларів (у тому числі, у грудні - майже 4 млрд доларів)", - написав він.

За його словами, загальний профіцит поточного рахунку у 2022 році на рівні 8,6 млрд доларів підтримувався завдяки сталим надходженням переказів з-за кордону (передусім, з оплати праці - 13,5 млрд доларів) та надходженням трансфертів міжнародної фінансової допомоги (майже 26 млрд доларів).

"Водночас інвестиційна активність міжнародних інвесторів залишається низькою", - зазначив Данилишин. Так, за 2022 рік надходження прямих іноземних інвестицій в Україну становили лише 0,6 млрд доларів та забезпечувалися реінвестованими доходами іноземних інвесторів (655 млн доларів) та новими прямими інвестиціями в українські підприємства (525 млн доларів), що дозволило компенсувати скорочення заборгованості українських підприємств перед прямими інвесторами-нерезидентами (-608 млн доларів).

Водночас завдяки валютним надходженням від міжнародних партнерів, що перевищили інтервенції НБУ з продажу валюти для підтримання фіксованого курсу, міжнародні резерви України у січні зросли на 5% порівняно з груднем 2022 року та станом на 1 лютого 2023 року за попередніми даними становили 29,9 млрд доларів, нагадав Данилишин.

Зокрема, у січні на валютні рахунки Уряду в Національному банку надійшло 4,3 млрд доларів, з яких 3,3 млрд доларів - від Європейського Союзу; 1,0 млрд доларів - від Сполучених Штатів Америки (через трастовий фонд Світового банку) та 71,6 млн доларів - від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики. При цьому, чистий продаж валюти НБУ у січні становив близько 3 млрд доларів.

Оценка материала:

5.00 / 1
Ситуація на валютному ринку України погіршується 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
08.02.2023 583
Еще материалы раздела «Економіка»