<
НОВИНИ ДНЯ: Тихий співагресор Росії: чотири основні сценарії загроз з боку Лукашенка та Білорусі  Куди зник Путін: майор ЗСУ здивував прогнозом  Печиво з шоколадною крихтою: дуже простий рецепт  В Україні 24 квітня дощі та сильний вітер, на півдні до + 24°  В Україні можна отримати водійські права ще до повноліття, але є нюанс  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло  Новий закон про мобілізацію: хто втратить відстрочку та які зміни для її отриманнявсі новини дня
Бізнес
Економіка
08.02.2023 414

В НБУ назвали умови скасування фіксації курсу гривні до долара

Національний банк України зберігатиме фіксований курс гривні до долара до того часу, коли ситуація на валютному ринку покращиться, а інфляційні очікування стабілізуються.

Про це йдеться в колонці голови НБУ Андрія Пишного для видання NV.

"Режим фіксованого курсу наразі залишається стійким, і відмова від нього можлива лише за умови зменшення ролі Нацбанку в балансуванні ринку та повернення здатності інфляції бути номінальним якорем для очікувань", - написав він

За його словами, процес визначатиметься не часовими межами, а наявністю необхідних макроекономічних умов, а "до їх появи офіційний курс залишатиметься фіксованим."

Пишний зазначив, що відмова від політики плаваючого курсоутворення та запровадження суворих обмежень на валютному ринку були серед перших рішень, які НБУ ухвалив у перші години війни для захисту фінансової системи. "За нашими оцінками, без фіксації курсу минулорічна інфляція була б вищою щонайменше на 8 відсоткових пунктів (тобто становила б близько 34% замість 26,6%)", - сказав він.

Голова НБУ зазначив, що "зараз ситуація стійка та контрольована". "В умовах втрати 30% ВВП і левової частини експортного потенціалу Національний банк балансує попит на валюту за рахунок своїх інтервенцій. Завдяки виваженій політиці та допомозі зовнішніх партнерів НБУ вдалося зберегти прийнятний рівень міжнародних резервів, які за підсумками минулого року сягнули 28,5 млрд доларів, перевищивши довоєнні показники", - додав Пишний.

Оценка материала:

5.00 / 1
В НБУ назвали умови скасування фіксації курсу гривні до долара 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
08.02.2023 414
Еще материалы раздела «Економіка»