<
НОВИНИ ДНЯ: Українців закликають не "світити" імена полонених на мітингах  Конгресмен США про те, коли Україна отримає допомогу: раніше, ніж будь-хто може подумати  Bradley, M113 і не тільки. Пентагон готує пакет допомоги Україні, - Politico  Як зміниться погода в Україні найближчим часом: прогноз синоптиків на 23-26 квітня  Портников назвав причини, чому США нарешті проголосували за допомогу Україні  Байден у розмові з Зеленським дав дві важливі обіцянки: чого чекати Україні  В Україну повертається тепло - 23 квітня вдень уже буде до +21°всі новини дня
Політика
Світ
11.02.2023 577

У Пентагоні мають намір відновити надсекретні програми в Україні – WP

В Україні наразі діють більш нові програми, які вважають формою "нерегулярної війни"

8196be134b35a5b34f3250013cf9f29e_11.02.23

У США планують відновити дію надсекретних програм в Україні, які призупинили після 24 лютого. Якщо Пентагон отримає схвалення, то  американські війська спеціальних операцій зможуть використовувати українських оперативників для спостереження за російськими військами і протидії дезінформації. Пише ТСН. 

Про це йдеться у матеріалі The Washington Post.

За інформацією видання, якщо законодавці схвалять пропозицію Міноборони США, то програма знову зможе почати діяти вже 2024 року. Утім, чиновники Конгресу мають сумнів, чи отримає Пентагон бажаний результат, оскільки, республіканці можуть виступити проти на тлі значної фінансової підтримки України.

На реалізацію програми називають суму в $15 мільйонів на рік, яка є незначною у співвідношенні з тим, скільки витрачається на надсекретні програми у всьому світі.

В Україні наразі діють більш нові програми, які вважають формою "нерегулярної війни". Їх використовують проти Китаю та Росії з якими конкурують США.

Попри це, критики програми заявляють, що таке рішення РФ може сприйняти як провокацію і розширити масштаби війни.

"Те, що починалося як розвідувальна місія, може швидко перетворитися на бойові дії, коли в "сурогатів" почнуть стріляти. Я думаю, що це реальний ризик в Україні, і я не впевнений, як Міністерство [оборони] збирається змінити думку людей в Конгресі з цього приводу", - заявив один із чиновників США.

Марк Шварц, генерал у відставці і колишній командувач спецопераціями в Європі, розповів, що до припинення програм в Україні діяли "сурогати", проте США не постачали їх зброєю, яка могла б викликати проблеми.

"Ми не збиралися оснащувати українців складними засобами для використання вибухівки, тому що якщо вони пронесуть її через кордон в Росію і будуть використовувати американську вибухівку для диверсійних операцій, які ми не санкціонували, це буде ескалацією", - сказав генерал.

Зазначимо, що дев’яте засідання контактної групи з питань оборони України зосередиться на конкретному обговоренні нагальних потреб ЗСУ напередодні річниці повномасштабного вторгнення Росії.

Оценка материала:

5.00 / 2
У Пентагоні мають намір відновити надсекретні програми в Україні – WP 5.00 5 2
Політика / Світ
11.02.2023 577
Еще материалы раздела «Світ»