<
НОВИНИ ДНЯ: Скільки заробляють українці у Польщі: нове дослідження  Один із регіонів Росії "задонатив" ЗСУ мільйони рублів: губернатор в істериці  На 26 квітня в Україні прогнозують дощі та грози  Виробник модного одягу Hugo Boss продасть бізнес у Росії  Заплатити чи гальмувати: який штраф загрожує водію за перевищення швидкості  Коли білоруський диктатор піде "на спокій": відповідь Лукашенка  В Україні 26 квітня дощі та грози, на південному сході прогріє до 26°всі новини дня
Політика
Світ
16.02.2023 435

"Лукашенко хоче замазати усіх кров'ю": експерт відповів, чи приєднається ОДКБ до війни проти України

Країни ОДКБ не отримають жодних преференцій у разі підтримки Росії у війні проти України, ба більше, вони могли б потрапити під санкції і зазнати політичних втрат.

d0de9e2613dadb65d3f1a5d6ce453409_16.02.23

Країни, що входять до Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), не доєднаються до Росії у війні проти України. У них – свої проблеми, окрім цього, вони не змогли б представити військові контингенти, які б створили загрозу для України.

Про це в інтерв'ю ТСН.ua розповів військовий експерт Сергій Грабський.

"Ніколи країни-сателіти не приєднаються до РФ, усвідомлюючи безперспективність цього, негативні наслідки того, що вони можуть потрапити під секторальні і багаторівневі санкції. Їм це не потрібно. Вони і так ледь жевріють. Ну і усвідомлюючи навіть позиції деяких країн, які є дуже чутливими, такі як Таджикистан, Вірменія, Киргизстан - вони мають свої проблеми і їм просто не до того. Вони фізично не можуть представити якісь контингенти, які б створили загрозу для України", - сказав він.

Також експерт додав, що політичні втрати від будь-якого жесту, спрямованого на підтримку російської агресії, будуть значно більшими у зв'язку із союзницькими зобов'язаннями цих держав перед іншими країнами.

"Власне кажучи, жодних преференцій вони не отримають. Заради чого їм втрачати навіть ті обмежені можливості, які вони мають сьогодні?", - сказав Грабський.

На його думку, Вірменія не піде на відкриту конфронтацію з Україною, адже вона має серйозні проблеми із Азербайджаном. Окрім цього, існує постійне напруження на таджицько-киргизькому кордоні, "тому їм не до цієї проблеми".

"Я розумію бажання Лукашенка задіяти всіх і замазати кров'ю всіх, але реалі зовсім інші. Казахстан сам хвилюється, усвідомлюючи потенційну загрозу  для його кордонів збоку Росії, і який сенс йому відправляти війська, які Росія може просто інтернувати, використавши цей формат, а потім атакувати Казахстан. Навіщо їм це? Я навіть не розглядаю серйозно це питання", - резюмував експерт.

Нагадаємо, ОДКБ (Ташкентський договір) — це військово-політична міжнародна організація, до якої входять Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Росія та Таджикистан. Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляв, що всі ці країни мають долучитися до війни Росії проти України.

Оценка материала:

5.00 / 2
"Лукашенко хоче замазати усіх кров'ю": експерт відповів, чи приєднається ОДКБ до війни проти України 5.00 5 2
Політика / Світ
16.02.2023 435
Еще материалы раздела «Світ»