<
НОВИНИ ДНЯ: Пропагандисти в Росії скиглять, що "СВО" провалилася  Грозові зливи та спека. Синоптик дала прогноз на 29 червня в Україні  Навіщо Китаю заморожування російсько-української війни: політолог звернув увагу на цікавий момент  Макрон радить французам не обирати до парламенту ультралівих та ультраправих, - AP  Шольц про ідею Путіна щодо "перемир'я": ті, хто вірять, явно передивилися Russia Today  Червень в Україні завершиться спекою, - прогноз  Спека до +31: Гідрометцентр розповів про погоду на Київщині 28 червнявсі новини дня
Політика
Україна
17.02.2023 560

Чи можуть всіх призвати: скільки осіб в сім'ї можуть мобілізувати

Скільки, відповідно законодавству, членів сім'ї можуть мобілізувати, пише ТСН.ua

8291d52c2969e86bf4267626882025ed_17.02.23

Перелік осіб, які підлягають мобілізації визначений Законом України "Про військовий обов'язок та військову службу". В законі немає уточнень щодо кількості членів сім'ї, яких можуть призвати.

Як зазначає юрист Ростилав Кравець, мобілізувати на військову службу теоретично  можуть всіх членів сім'ї —  чоловіка, дружину, повнолітніх дітей, але на практиці подібних випадків не траплялося. Проте є виняток.

Кого із членів сім'ї не можуть призвати

  • У ЦПД пояснюють, що ухваленими законопроєктами  №7481 та №7352 розширений перелік осіб, які не підлягають призову під час мобілізації та мають право на відстрочення від мобілізації. У випадку мобілізації забороняється призивати близьких родичів людини, яка загинула на фронті чи вважається зниклою безвісти.

До близьких родичів, які не можуть бути мобілізованими, належать: жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або зникли безвісти. Тож інші члени родини, де є загиблий захисник, більше не можуть бути мобілізовані.

  • Ще один виняток стосується сім’ї, в якій виховують неповнолітніх дітей. Відповідно до ст. 2 Закону, якщо хтось із сім'ї перебуває на службі, то той, хто займається доглядом за дитиною, не може бути мобілізованим, щоб не залишити дитину без батьківської опіки.

Оценка материала:

5.00 / 2
Чи можуть всіх призвати: скільки осіб в сім'ї можуть мобілізувати 5.00 5 2
Політика / Україна
17.02.2023 560
Еще материалы раздела «Україна»