<
НОВИНИ ДНЯ: У Харкові змінять назву двом станціям метро  ЗМІ опублікували мирний договір між Україною та РФ, узгоджений на початку 2022 року  Булгур із грибами: дуже швидкий рецепт  Соціальна оренда: в Україні хочуть зробити житло доступним для всіх – законопроєкт  Синоптик обіцяє потепління в Україні: темперпатура підскочить ще на 5 градусів  Україна може зіткнутися із тиском, щоб продемонструвати успіхи на фронті до виборів у США – FT  Рецепт зеленого борщу зі щавлемвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
19.02.2023 756

Знайте свої права: чи можуть охоронці в супермаркеті перевіряти особисті речі

Чи має право охорона в супермаркеті перевіряти особисті речі — пише  ТСН.ua.

4d416fa47227355988d2b39aa17a2b72_19.02.23

В Держпродспоживслужбі дали відповідь на це запитання.

Отже, якщо сталася така ситуація і до вас підійшов охоронець, директор чи власник закладу з проханням показати сумку для огляду особистих речей, потрібно одразу попросити документ, який є підставою для обшуку. Річ у тім, що таких повноважень вони не мають.

Якщо, наприклад, у супермаркеті в охоронців виникають підозри або сумніви щодо особи, вони можуть лише слідкувати за товаром у торговельній залі чи за діями самого покупця під час його перебування в закладі за допомогою камер спостереження (якщо вони є).

За яких умов охоронець має право викликати поліцію:

  • на виході продавця із супермаркету спрацювала противикрадальна рамка;
  • на камерах стеження було зафіксовано, що покупець вкрав річ;
  • інші покупці помітили крадія та повідомили про нього охорону.

Якщо охорона вимагає провести обшук особистих речей покупця без поліції чи без його згоди, вона порушує закон. Зокрема, статтю 29 Конституції України та статтю 289 Цивільного кодексу України, згідно яких кожна людина має право на свободу та особисту недоторканність.

Якщо ви не даєте згоду на обшук особистих речей, а охоронець вас не випускає з супермаркету чи погрожує — одразу викликайте поліцію.

Оценка материала:

5.00 / 2
Знайте свої права: чи можуть охоронці в супермаркеті перевіряти особисті речі 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
19.02.2023 756
Еще материалы раздела «Суспільство»