<
НОВИНИ ДНЯ: Рецепт сирного печива з горіхами  Стало відомо, які інструменти вирішення житлового питання будуть в новому законодавстві  На вихідних дощі та зливи в Україні триватимуть  Скільки українців підтримують введення військ НАТО до України: результати опитування  Традиційні великодні страви: що їли у світле свято наші предки і чому це не лише паска та яйця  Українцям розповіли про погоду у вихідні. Чи можна їхати на природу?  В МВФ назвали суму бюджетної підтримки, яку потребує Україна цього рокувсі новини дня
Політика
Україна
20.02.2023 474

Набув чинності закон про іноземців в ЗСУ: що змінилося

Нещодавно набув чинності закон про військову службу іноземних громадян в Україні. Згідно з ним іноземці можуть проходити військову службу не лише в ЗСУ.

3_skrin_video_t_me_belwarriors_650x410_20.02.23

Що зміниться для іноземців, які хочуть служити в Україні читайте в матеріалі РБК-Україна.

З початку повномаштабного російського вторгнення багато іноземців виявили бажання добровільно захищати Україну зі зброєю в руках. Серед них є громадяни Росії, Білорусі та Грузії, однак у разі повернення цих людей додому їх чекають реальні тюремні терміни. Для забезпечення правової визначеності стосовно проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства в усіх військових формуваннях Верховна Рада внесла зміни до законодавства.

Як зазначається в пояснювальній записці, законодавчо військова служба іноземців передбачалась лише в ЗСУ, до закону не були включені підрозділи, що утворились при Нацгвардії України. Зокрема полк "Азов", у якому служить багато іноземних громадян, що були позбавлені можливості перебувати легально на території України та в майбутньому отримати українське громадянство.

"Таким чином, даний законопроект необхідний для забезпечення правової визначеності стосовно порядку проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства у всіх без виключення, утворених відповідно до законів України, військових формуваннях", - йдеться в пояснювальній записці.

До того ж відповідно до змін у законі про імміграцію, окрему квоту на імміграцію визначено для осіб, які служили в ЗСУ, Нацгвардії та Держспецтранспорту незалежно від строку вислуги, якщо вони були визнані непридатними до військової служби за станом здоров’я через наслідки захворювань або поранень (травм, контузій, каліцтв), зазнаних під час виконання обов’язків військової служби. Причому іноземці можуть отримати дозвіл на імміграцію в межах цих квот, навіть якщо вони виконали необхідні умови до набрання законом чинності. Зокрема якщо іноземець прослужив у ЗСУ менше ніж три роки й дістав поранення, захищаючи Україну, до набрання чинності цим законом.

Крім того, військовослужбовці-іноземці Нацгвардії та Держспецтранспорту на весь строк служби вважатимуться такими, що законно перебувають на території України. Надалі це дозволить їм отримати громадянство України. Закон визначає, що контракти з іноземцями та особами без громадянства про проходження ними військової служби в Національній гвардії України, укладені до набрання чинності законом, вважаються укладеними на законних підставах, чинними на день набрання чинності зазначеним законом та продовжують діяти протягом строку, на який їх було укладено.

Нагадаємо, нещодавно президент України Володимир Зеленський надав десятій окремій гірсько-штурмовій бригаді ЗСУ почесне найменування "Едельвейс".

Оценка материала:

5.00 / 1
Набув чинності закон про іноземців в ЗСУ: що змінилося 5.00 5 1
Політика / Україна
20.02.2023 474
Еще материалы раздела «Україна»