<
НОВИНИ ДНЯ: Росія виробляє зброю настільки швидко, як ніколи раніше в історії – Блінкен  "З нашого боку все готово": Зеленський різко звернувся до ЄС  Глава "Нафтогазу" закликав ЄС передати Україні ППО для захисту підземних газосховищ  Україну розігріє до +26: прогноз погоди на 2 травня  Трамп вимагає від Європи "збільшити розмір підтримки України до американського"  Столтенберг назвав перешкоду вступу України до НАТО  Перший день травня в Україні буде сухим і теплимвсі новини дня
Політика
Росія
22.02.2023 583

У Мережу "злили" документ, як Росія планує захопити Білорусь до 2030 року: деталі

Цілі Росії щодо Білорусі такі ж, як і щодо України, каже посол США в Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

a4cec3bc02fb0cf7e246242450849eb9_22.02.23

Журналісти отримали документ, в якому викладається детальний план того, як Росія планує отримати повний контроль над сусідньою Білоруссю в наступне десятиліття під приводом "злиття" двох країн. Пише ТСН. 

Витік внутрішнього стратегічного документа з виконавчого офісу Володимира Путіна отримав Yahoo News.

У документі докладно описується поступова анексія політичними, економічними та військовими засобами Білорусі Росією, яка повномасштабно напала на Україну.

"Цілі Росії щодо Білорусі такі ж, як і щодо України. Тільки в Білорусі це спирається на примус, а не на війну", — заявив Майкл Карпентер, посол США в Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

Згідно з документом, виданим восени 2021 року, кінцевою метою є утворення так званої Союзної держави Росії та Білорусі не пізніше 2030 року. Було розглянуто все, що стосується об’єднання двох країн, зокрема "гармонізація" законів Білорусі із законами Російської Федерації; "скоординована зовнішня та оборонна політика" та "торговельно-економічне співробітництво… на основі пріоритету російських інтересів"; та "забезпечення переважного впливу Російської Федерації в суспільно-політичній, торговельно-економічній, науково-освітній та культурно-інформаційній сферах".

Видання пише, що на практиці це знищило б усі залишки суверенітету Білорусі та зменшило б країну розміром приблизно з Канзас із населенням 9,3 мільйона людей до статусу сателіта Москви. Це поставило б білорусів у залежність від пріоритетів Кремля. І це створило б загрозу безпеці для європейських сусідів Білорусі, три з яких — Латвія, Литва та Польща — є членами НАТО та Європейського Союзу.

Колишній голова Служби зовнішньої розвідки Естонії Райнер Сакс, сказав, що "в загальному плані цей документ нічим не відрізняється від того, що, на вашу думку, Росія хоче від Білорусі. Звісно, ​​Росія візьме під свій контроль Білорусь, але питання в тому, чи зробить вона це ціною незалежності. Мені дивно, чому ця ціль — 2030 — поставлена ​​так далеко вперед. Чому Росії так довго чекати?".

Нагадаємо, що Білорусь фактично є учасницею війни РФ проти України. З її території запускалися по Україні перші ракети і йшли з наступом на Київ російські танки. Зараз біля кордонів росіяни тримають спільні з білорусами війська і проводять військові навчання.

Оценка материала:

5.00 / 1
У Мережу "злили" документ, як Росія планує захопити Білорусь до 2030 року: деталі 5.00 5 1
Політика / Росія
22.02.2023 583
Еще материалы раздела «Росія»