<
НОВИНИ ДНЯ: Якщо Трамп знову стане президентом: Кулеба відповів, чи хвилюється він з цього приводу  У НАТО звинуватили Росію в зловмисних діях проти країн Альянсу  Портал в інший світ: біля берегів Мексики знайшли бездонну вирву з таємними тунелями  Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію  Чому у бабусі однаково смачніше: всі секрети та хитрощі приготування пасок  На Великдень погода в Україні зміниться, - синоптик Діденко  У Міноборони обіцяють запровадити електронну чергу до ТЦК: коли запрацюєвсі новини дня
Політика
Росія
25.02.2023 993

Пригожин проти Шойгу: як міноборони РФ оголосило "Вагнеру" війну на знищення

У військовому керівництві РФ триває жорстка боротьба.

0975f34ae8cfede81e86642f3e779e96_25.02.23

В Росії конфлікт між власником ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожиним і керівництвом міноборони РФ в особі Сергія Шойгу і Валерія Герасимова вийшов на новий рівень. Пригожин заявив, що Шойгу свідомо обмежив видавання найманцям боєприпасів, щоб знищити ПВК. Скандал виник невдовзі після заборони "Вагнеру" вербувати до своїх лав нових в'язнів.

ТСН.ua зібрав усі подробиці конфлікту у військовому керівництві РФ.

Снарядний голод у "Вагнера"

У "Вагнері" оприлюднили фото з десятками мертвих найманців, які начебто загинули через дефіцит артилерійських снарядів

"Це одне з місць збору загиблих. Це хлопці, які загинули вчора через снарядний голод. Їх мало бути вп'ятеро менше", – зазначив Пригожин.

Керівник "Вагнера" прямим текстом назвав керівництво міноборони зрадниками.

"Начальник генерального штабу та міністр оборони роздають направо та наліво команди, в яких йдеться про те, що ПВК "Вагнер" не лише боєприпаси не давати, а й не допомагати авіатранспортом. Наразі прийшла інформація, що викреслили отримання саперних лопаток для того, щоб хлопці могли окопуватися. Іде пряма протидія, яка називається ніяк інакше, як спроба знищити ПВК "Вагнер". Її можна прирівняти до зради батьківщини", – поскаржився він.

Також Пригожин опублікував подану заявку на постачання боєприпасів на ім'я командувача так званої "спеціальної військової операції" Герасимова. Назви снарядів у документі закриті. Проте судячи із цифр, "вагнерівцям" дають значно менше боєприпасів, ніж вони вимагають.

23 лютого очільник "Вагнера" повідомив, що питання з боєприпасами почало вирішуватися, хоча й "поки на папері".

Військовий експерт Михайло Притула в ексклюзивному інтерв'ю ТСН.ua пояснив ситуацію, в якій опинився "Вагнер", інтригами всередині Кремля і "боротьбою за владу і за життя після Путіна".

"Путін бореться за своє життя. Йому допомагає в цьому Шойгу, який теж піде в нікуди після смерті чи поразки Путіна... Пригожин почав грати у свою гру в боротьбі за владу після Путіна. Відповідно, конкуренти Пригожина тут же зробили все можливе, щоб його усунути. Пригожину припинили давати той ресурс, який йому давали у вигляді боєприпасів, зброї і так далі. Нічого особистого, просто бізнес", – зазначив військовий експерт.

Пригожин втратив важливого союзника

Соратник Пригожина, лідер Чечні Рамзан Кадиров відмовився підтримати керівника "Вагнера" і приєднатися до нової інформаційної кампанії проти міноборони РФ.

Кадиров пообіцяв, що чеченські формування виконуватимуть накази будь-якого командира, призначеного президентом РФ Володимиром Путіним. За його словами, командування кадировців має відмінні відносини з міноборони.

На думку експертів американського Інституту вивчення війни (ISW), Кадиров не відповів на пропозицію Пригожина, оскільки вважає більш вигідними добрі стосунки з російським урядом, ніж із засновником ПВК "Вагнер".

Пригожин, намагаючись повернути прихильність голови Чечні, відвідав у шпиталі командира спецназу "Ахмат" Апти Алаудінова і подарував йому "фірмову" кувалду з логотипом ПВК "Вагнер". Втім, Кадиров, судячи з усього, цей жест не оцінив.

Натомість голова Чечні висловив намір створити власну приватну військову компанію, щоб позмагатися з "дорогим братом" Пригожиним.

Пригожин може повторити долю Гіркіна

Власник ПВК "Вагнер" у результаті "генеральської помсти" може втратити свій вплив і повторити долю терориста Ігоря Гіркіна (Стрєлкова). Таку думку висловив в ефірі каналу "Freeдом" військовий експерт Іван Ступак.

"Буде "тиха генеральська помста". "Вагнерівці" скаржатимуться на відсутність забезпечення, техніки, боєприпасів, а міноборони гратиме в гру - нічого не розуміємо, ми вам допомагаємо, чим потрібно. Їх ще більше "вагнерівці" критикуватимуть, ще більше плюватимуть на них, розстрілюватимуть більше плакатів із зображенням Герасимова та Шойгу. Буде ще більше відповідь від міноборони - ах так? Тоді прикручуємо цей вентиль пригожинцям! Є ймовірність, що забезпечення вагнерівців може зійти на мінімум, після якого вони не зможуть проводити серйозних бойових дій", - прогнозує Ступак.

Експерт вважає, що "зірка Пригожина може зайти":

"Сам Євген Пригожин може в найближчому майбутньому зайняти нішу Ігоря Гіркіна. Сидітиме в студії зі схрещеними руками і говоритиме, що "спеціальна військова операція провалилася повністю".

Конфлікт в окупантів вигідний Україні

Керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов вважає, що конфлікт між Шойгу та Пригожиним вигідний Україні.

Буданов висловив готовність допомогти Пригожину та Шойгу одночасно, аби вони знищили один одного.

"Чим більше буде сварок і серйозних конфліктів усередині їхньої системи, тим швидше прийде наша перемога", – каже він.

Як повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу Збройних сил України Олексій Громов, міноборони РФ прагне повністю контролювати забезпечення "добровольчих формувань" озброєнням, військовою технікою та продовольством, а також у питанні надання медичної допомоги.

"Міноборони РФ взагалі намагається витіснити Пригожина з інформаційного поля. На цьому фоні активізувалися альтернативні приватні військові компанії, зокрема афілійована з Федеральною службою безпеки РФ ПВК "Ястреб", – розповів Громов.

За його словами, Пригожин відверто не згоден із втратою впливу та продовжує своє протистояння з міноборони РФ.

Історія конфлікту міноборони РФ і "Вагнера"

Протистояння Пригожина з міноборони та генштабом РФ триває не перший місяць. Зокрема, в середині лютого стало відомо, що міноборони витіснило власника "Вагнера" і саме почало вербувати на війну російських в'язнів, які становили кістяк пригожинської ПВК.

Сам Пригожин заявив, що "набір ув'язнених до "Групи Вагнера" повністю припинений".

Перед цим "вагнерівці" та регулярна російська армія не змогли "поділити" між собою заслуги в захопленні міста Соледар.

На одній із селекторних нарад Сергій Шойгу заявив, що російська армія взяла під повний контроль кілька селищ у Донецькій і Запорізькій областях, зокрема на Бахмутському напрямку. Він наголосив, що всі "здобутки" – результат дій російських збройних сил, але свідомо не згадав, що на названих ним напрямках активну участь у боях беруть саме члени ПВК "Вагнер", а кадрова російська армія має лише епізодичну роль сил підтримки.

У "Вагнері" така позиція міноборони викликала хвилю обурення.

Голова ПВК "Вагнер" і раніше дозволяв собі жорстко критикувати міністра оборони РФ Сергія Шойгу та начальника генштабу Валерія Герасимова. Зокрема, він домігся усунення з посади командувача угруповання військ "Центр" Олександра Лапіна.

Пригожину все сходило з рук, поки "спеціальною воєнною операцією" керував його союзник генерал Сергій Суровікін. Але коли Герасимов зміг усунути Суровікіна і посів його місце, у "вагнерівців" почалися серйозні проблеми, а міноборони фактично оголосило ПВК війну на знищення.

Оценка материала:

5.00 / 1
Пригожин проти Шойгу: як міноборони РФ оголосило "Вагнеру" війну на знищення 5.00 5 1
Політика / Росія
25.02.2023 993
Еще материалы раздела «Росія»