<
НОВИНИ ДНЯ: Якщо Трамп знову стане президентом: Кулеба відповів, чи хвилюється він з цього приводу  У НАТО звинуватили Росію в зловмисних діях проти країн Альянсу  Портал в інший світ: біля берегів Мексики знайшли бездонну вирву з таємними тунелями  Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію  Чому у бабусі однаково смачніше: всі секрети та хитрощі приготування пасок  На Великдень погода в Україні зміниться, - синоптик Діденко  У Міноборони обіцяють запровадити електронну чергу до ТЦК: коли запрацюєвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
26.02.2023 536

В Україні можуть з'явитися нові правила декретної відпустки: що про це відомо

Якщо ухвалять новий законопроєкт, то обоє батьків зможуть вийти у відпустку по догляду за дитиною одночасно. 

b74fd508eeeac52df80c20678da8d7f6_26.02.23

Новий проєкт закону №9018 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері соціальних відпусток", якщо буде ухвалений, надасть обом батькам однакові права на відпочинок з догляду за дитиною. Пише ТСН. 

В пояснювальній записці зазначається, що після ухвалення закону громадяни України матимуть індивідуальне право скористатися декретною відпусткою за бажанням чи якщо вона буде потрібна. Також вони отримають можливість розпоряджатися часом відпочинку з догляду за дитиною на власний розсуд. Тобто жінка зможе брати декретну відпустку окремо від чоловіка і одночасно з ним.

Пропонується давати таку декретну відпустку батькові та матері до досягнення дитиною 3-річного віку. Головна мета нового проєкту — забезпечити обох батьків правом одночасно використовувати термін. Проте буде також і один важливий нюанс — із загального трирічного терміну час, коли обоє батьків виходять на відпочинок одночасно, не може перевищувати 4-х місяців.

Варто також зазначити, якщо дитина потребує домашнього догляду, то батьки можуть отримати декретну відпустку без збереження заробітної плати до 8 років. Однак це потрібно підтвердити, надавши роботодавцю медичний висновок.

Завдяки таким змінам на юридичному рівні буде надано визначення поняттям "самотня матір" та "самотній батько", які визначаються після смерті одного з батьків, визнання одного з батьків зниклим безвісти чи отримання рішення суду про позбавлення батьківських прав.

Оценка материала:

5.00 / 2
В Україні можуть з'явитися нові правила декретної відпустки: що про це відомо 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
26.02.2023 536
Еще материалы раздела «Суспільство»