<
НОВИНИ ДНЯ: Новий закон про мобілізацію: головні зміни від 18 травня – до чого готуватися  Погода з сюрпризом — народний синоптик Діденко розповіла, де очікувати сильних дощів  На вихідних в Україні стане ще тепліше, але прийдуть дощі та грози  «Дощ місцями». Синоптикиня попередила, де погода найближчими днями буде з грозами, а де з великою кількістю сонця  Як польська молодь ставиться до українців: опитування  Поїзди та автобуси. Як доїхати з України до найближчих аеропортів  На вихідних в Україні потеплішає, але в багатьох регіонах пройдуть дощівсі новини дня
Політика
Світ
02.03.2023 491

Китай хоче зробити з Росії "качку по-пекінськи" — політолог

Микола Давидюк наголосив, що утримання Китаю не означає підтримку Росії.

2889a10a2a661f90e15550f373f877f3_02.03.23

Китай розуміє, що надавання летальної зброї Росії стане початком Третьої світової війни і не хоче цього максимально сильно. Пише ТСН. 

Про це в ексклюзивному інтерв'ю ТСН.ua розповів політолог Микола Давидюк.

"Але в той самий час Китай намагається демонструвати свою силу для того, щоб трохи залякати Захід своєю можливою участю в цій війні. Однак я не бачу готовності Китаю відправляти сюди свою зброю, бо йому це нічого не дає. Увійшовши в цю війну, на ринку ЄС Китай втрачає 2 трлн, в США — 3 трлн. Ринок Росії дає всього 200 млрд. Це десята частина європейського ринку. Я гадаю, що Китай хоче зробити з Росії "качку по-пекінськи": засмажити її і загнати в невигідні для Росії умови. Тому вони будуть збільшувати дефіцит російської зброї і підсаджувати РФ на китайську, тому що будуть її давати", — вважає політолог.

Микола Давидюк наголосив, що Росія сьогодні не має союзників, Китай навіть зараз не голосує проти України, він утримується.

"Утримання Китаю не означає підтримку Росії. Це наша формула — зробити так, щоб Китай був пасивним і не допомагав Росії. В чому ми виграємо: Росія просить Китай входити на їхньому боці програної вже війни і гарантує йому санкції, ембарго, втрату економіки, Україна ж каже просто не влазити у війну, і Китай не отримає нічого поганого, бонусом буде дружба з Україною, яка вступає в ЄС і буде допомагати вам розвивати економіку. Тому українська пропозиція цікавіша. Китай розуміє найважливішу стратегічну річ — якщо він входить у війну на боці Росії, то одразу отримує такі ж самі санкції, які отримала Росія, а він до них не готовий", — резюмував політолог.

Нагадаємо, у ніч проти 24 лютого Китай оприлюднив свій мирний план щодо закінчення війни в Україні. В суспільстві він отримав неоднозначну оцінку. Водночас президент України вважає, що те, що Китай почав говорити про нашу державу — це непогано.

Проте радник керівника ОП Михайло Подоляк каже, що пропозиції Китаю щодо війни РФ в Україні не несуть в собі ідеї "мирного плану", вони скоріше пропонують заморожування конфлікту.

Оценка материала:

5.00 / 2
Китай хоче зробити з Росії "качку по-пекінськи" — політолог 5.00 5 2
Політика / Світ
02.03.2023 491
Еще материалы раздела «Світ»