<
НОВИНИ ДНЯ: "Підтримуємо зв'язок з усіма сторонами війни": в ОАЕ хочуть бачити РФ на наступних самітах  Байден та Трамп домовились про дебати зі специфічними правилами  В НАТО заявили про послаблення обмежень щодо ударів по території Росії  Піонтковський озвучив головне завдання Путіна щодо війни в Україні, яке він "продасть" росіянам  Рецепт салату з пекінської капусти з курячим філе та сиром  Пошуки інопланетного життя: Європейське космічне агентство обрало ціль наступної місії  Зеленський анонсував другий саміт миру: коли відбудетьсявсі новини дня
Політика
Україна
08.03.2023 600

Загинув Дмитро Коцюбайло - легендарний "Да Вінчі". Яким він назавжди запам'ятався українцям

Загинув Дмитро Коцюбайло на псевдо "Да Вінчі" - український воїн, перший доброволець, якому надано звання Герой України прижиттєво. З 18 років він захищав нашу землю від російських окупантів. Дмитро був нареченим волонтерки та депутатки Київради Аліни Михайлової.

_vinchi_1_650x410_08.03.23

Про загибель військовослужбовця повідомив президент України Володимир Зеленський у відеозверненні. Пише rbc.ua.

Що відомо про смерть легендарного воїна

"Сьогодні в бою загинув "Да Вінчі", герой України, доброволець, людина-символ, людина-хоробрість, - Дмитро Коцюбайло. Боєць 67-ї окремої механізованої бригади, комбат. Загинув в бою під Бахмутом, у бою за Україну", - сказав президент.

За попередньою інформацією, під час одного з боїв Дмитру в шию потрапив уламок російського снаряда. Поранення виявилося смертельним.

Яким "Да Вінчі" запам'ятається всім українцям

Дмитро народився 1 листопада 1995 року в Івано-Франківській області.

З юності йому подобалося займатися творчістю, він працював із гранітом, зі шкірою і навіть кував по металі. Проводив розкопки у місцях боїв Другої Світової війни. Багато часу присвячував спорту - легка атлетика, футбол, байдарки.

Дмитро приїхав на столичний Майдан, коли йому було 18 років. Позивний "Да Вінчі" закріпився за воїном, бо до Революції Гідності він навчався у художньому ліцеї.

Коли ж стало "гаряче", хлопець швидко склав іспити, а потім одразу знову вирушив до Києва та приєднався до лав "Правого сектору".

З 2014 року захищав Україну на фронті. Він узяв зброю до рук, коли йому ледве виповнилося 18 років. Спочатку він був командиром взводу добровольців, потім - роти добровольців. У 2014 році отримав тяжке поранення у Пісках Донецької області, після одужання повернувся на фронт.

Спочатку 18-річного Дмитра призначили старшим відділення, і він керував діями 10 товаришів по службі, багато з яких були старшими за його віком. 2015-го йому довірили керівництво цілою ротою.

Його називали найталановитішим молодим військовим.

Коцюбайло брав участь у боях за Покровськ, Карлівку, Червоноармійськ, Піски, Савур-Могилу. Ледь залишився живим і не потрапив в оточення біля Степанівки.

У березні 2017 року був призначений командиром 1-ої окремої штормової роти "Вовки Да Вінчі" ДУК ПС, яку пізніше переформатували на батальйон.

2022 року отримав звання молодшого лейтенанта. З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну воював у складі 1 ОШБ ЗСУ.

Нагороди Да Вінчі

2017 року Дмитро отримав орден "Народний герой України".

У 2021-му Коцюбайла було нагороджено орденом "Золота Зірка" - за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.

Да Вінчі також став першим українським добровольцем, якому було надано звання "Герой України" за життя.

"Це нагорода кожного, хто у 2014 році взяв до рук зброю і кому весь цей час доводилося називати себе волонтерами та будь-ким", - так сказав Да Вінчі після отримання своєї нагороди.

Минулого року він увійшов до рейтингу "30 до 30: особи майбутнього" від Forbes.

Оценка материала:

5.00 / 2
Загинув Дмитро Коцюбайло - легендарний "Да Вінчі". Яким він назавжди запам'ятався українцям 5.00 5 2
Політика / Україна
08.03.2023 600
Еще материалы раздела «Україна»