<
НОВИНИ ДНЯ: Якщо Трамп знову стане президентом: Кулеба відповів, чи хвилюється він з цього приводу  У НАТО звинуватили Росію в зловмисних діях проти країн Альянсу  Портал в інший світ: біля берегів Мексики знайшли бездонну вирву з таємними тунелями  Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію  Чому у бабусі однаково смачніше: всі секрети та хитрощі приготування пасок  На Великдень погода в Україні зміниться, - синоптик Діденко  У Міноборони обіцяють запровадити електронну чергу до ТЦК: коли запрацюєвсі новини дня
Політика
Світ
09.03.2023 737

Удар по літаку ДРЛО А-50: експерт пояснив, що тепер очікувати від Лукашенка

Фахівець заявив, що підрив здійснили білоруські партизани.

1725aa1dec121ce93ec6786fb0f2928b_09.03.23

Удар по російському літаку далекого радіолокаційного виявлення ДРЛО А-50, який стояв на аеродромі "Мачулищі", був блискучою операцію білоруських спецслужб. Пише ТСН. 

Військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Роман Світан в ексклюзивному інтерв’ю ТСН.ua розповів, чому, на його думку, Лукашенко намагається звинуватити тепер Україну.

"Якби нам треба було знищити російський військовий літак, нічого б нам не заважало сказати, що це справа наших рук. Адже це легітимна ціль для наших військовослужбовців. Підрив здійснили білоруські партизани. Саме вони останній рік пускають під відкіс потяги з російським військовим спорядженням, спалюють склади з боєприпасами, паливом. Дуже багато білоруських партизанів потрапили в сіті білорусько-російських спецслужб. Там прекрасно знають, що це робота саме білоруських партизанів — непідкореного народу, який бореться з російським окупаційним режимом і Лукашенко. Останній є співучасником тих злочинів, які скоювали і російські, і білоруські сили на Київщині та Чернігівщині. Вони заходили з боку Білорусі, він проводив цих людей, забезпечував їм вхід російських військ, надав оснащення. До сих пір триває передавання білоруських боєкомплектів росіянам. Тобто він співучасник всіх злочинів, зокрема в Ірпені і Бучі. Лукашенко прекрасно про це знає і на нього чекає або суд в Гаазі, або знищення. Наш президент веде правильну політику, зрозумілі наші цілі знищення росіян і їхніх посібників. Чим би не кидався самопроголошений білоруський президент, нас це не стосується. Нічого він не зможе нам зробити зі своєї недоімперською армією. Зараз розгорнута українська армія вздовж кордонів з Білоруссю, виконані відповідні інженерно-технічні споруди, промінована приблизно така ж лінія оборони, як і на Донбасі. Тому жодних проблем вони не завдадуть. А за приниження нашого презилента Лукашенко ще відповідатиме", - сказав він.

Удар по літаку ДРЛО А-50: що відомо

У білоруських Telegram-каналах 26 лютого з'явилася інформація про вибухи на військовому аеродромі у селищі Мачулищі. Спочатку йшлося про пошкодження російського військово-транспортного літака та снігоприбиральної техніки.

Журналіст CNN Джанлука Меццофіоре показав супутниковий знімок аеродрому, зроблений 28 лютого компанією Maxar Technologies. Кореспондент не побачив серйозних пошкоджень літака ДРЛО A-50.

Керівник організації ByPOL та представник Об'єднаного перехідного кабінету Білорусі Олександр Азаров 27 лютого говорив, що "партизани знищили в Мачулищах літак ЗС РФ вартістю 330 млн доларів".

Мінське районне управління внутрішніх справ наприкінці лютого оголошувало у розшук підозрюваного у підриві літака ДРЛО А-50. Орієнтування видали на 29-річного уродженця Криму Миколу Швеця.

Виконавці операції 3 березня розповіли, як за аеродромом у Мачулищах відпрацювали дві "пташки". Один дрон сів на фюзеляж літака, вибухнув та пошкодив радіолокаційне обладнання. Другий знімав процес, приземлився на антену та вибухнув.

Напередодні Лукашенко заявив, що атаку на "Мачулищі" з пошкодженням А-50, мовляв, спланували СБУ та ЦРУ, завербувавши 2014 року російського айтівця. Також він обізвав Володимира Зеленського "гнидою".

Оценка материала:

5.00 / 2
Удар по літаку ДРЛО А-50: експерт пояснив, що тепер очікувати від Лукашенка 5.00 5 2
Політика / Світ
09.03.2023 737
Еще материалы раздела «Світ»