<
НОВИНИ ДНЯ: Трамп пообіцяв нафтовикам поступки в обмін на 1 млрд доларів для його кампанії, - WP  "Росією не керують раціональні уми": генерал Павлюк назвав стратегічний провал ворога  Пройде дощ: Гідрометцентр спрогнозував потепління в Київській області до +19  На вихідних в Україні пройдуть короткочасні дощі, вдень до +20°  Синоптик розповіла про погоду на 11 травня, вказавши на важливий нюанс  Погода на вихідні 11-12 травня: нарешті комфортне тепло  Де в Україні знову будуть сильні заморозки: прогноз погоди на 11 травнявсі новини дня
Політика
Україна
13.03.2023 673

Мобілізувати в Україні можуть і осіб з інвалідністю: за яких умов

В Україні особи з інвалідністю можуть бути призвані на службу за власною згодою під час воєнного стану. Мова йде про тих, які є обмежено придатними.

_vii__skovi_mobilizatsiya_lviv_gettyimages_1239075918_1_650x410_13.03.23

Про це повідомляє РБК-Україна на роз'яснення військового комісара Харківського обласного територіального центру комплектування полковника Володимира Арапа місцевому виданню Kharkiv Today.

Він пояснює, є й такі люди, котрі мають інвалідність, але хочуть служити. Тож їм можуть дозволити проходити службу, якщо їх визнано обмежено придатними.

"Є у нас наказ міністра оборони, 402-й, у якому прописано порядок призову військовозобов'язаних, та медичні статті, за якими вони придатні або обмежено придатні, або непридатні з винятком", - зазначив Арап.

Так, наприклад, якщо людина має інвалідність третьої групи, при цьому вона має діагноз, який згідно з наказом нашим медичним, яким ми користуємося, виноситься рішення про обмежену придатність, то така особа може підлягати призову.

"Як інвалід, особа має право на відстрочку, але якщо у неї бажання, то така людина може бути призвана на службу на території, де проживає. Тобто, в такому разі, якщо чоловік виявив таке бажання, він може проходити службу там, де він безпосередньо знаходиться", - каже Арап.

При цьому за бажанням, якщо така особа готова вступити до лав ЗСУ, то може написати лист, де саме хоче проходити службу. Тобто, з вказанням іншої військової частини.

Важливо, що військовозобов'язаним із діагнозом, що підлягає під виключення з військового обліку, служити не дозволять.

Зазначимо, раніше ми писали про те, хто має право на відстрочку від мобілізації в Україні.

Додамо, за даними Міноборони, мобілізаційний план, що діє з моменту оголошення воєнного стану в Україні, ще не завершений.

Нагадаємо, що Верховна рада схвалила укази президента Володимира Зеленського про продовження строку дії воєнного стану та загальної мобілізації ще на 90 днів до 18 травня.

Оценка материала:

5.00 / 1
Мобілізувати в Україні можуть і осіб з інвалідністю: за яких умов 5.00 5 1
Політика / Україна
13.03.2023 673
Еще материалы раздела «Україна»