НОВИНИ ДНЯ: Смачні батуринські коржики за 110-літнім рецептом: такими ласували гетьмани  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Франція найближчим часом зможе передати Україні майже 80 установок Caesar  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі   Оточення Путіна не вірить у його теорію про зв'язок України і теракту під Москвою, - Bloomberg  Чехія передасть українським воїнам удвічі більше снарядів, ніж було оголошено спочаткувсі новини дня
Політика
Світ
14.03.2023 597

Президент Казахстану закликав не встановлювати пам'ятники діячам СРСР, причетних до репресій

Казахстан хоче не допустити встановлення пам'ятників діячів часів СРСР із вигаданими біографіями та тих осіб, які причетні до масових репресій.

gettyimages_1180678587_7_650x410_14.03.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва.

 

"Останнім часом стало тенденцією ставити пам'ятники особистостям, відомим лише в одному регіоні. Місцевим комісіям з ономастики не слід цього допускати. Республіканська комісія має запобігати неправомірним рішенням. Якщо всі ставитимуть пам'ятники виключно своїм предкам, у країні запанують трайбалізм та місництво", - йдеться у заяві.

Токаєв пояснив, що це питання потребує пильної уваги. За його словами, у країні продовжується практика відкриття пам'ятників та бюстів діячам радянського періоду, у тому числі тим, хто безпосередньо був залучений до масових репресій.

"Вигадуються біографії, наповнені героїчними діяннями, яких у реальному житті не було. Архівні документи на цю тему або не підтверджують, або відсутні. Групи активістів буквально змушують наших громадян вірити у міфологізовані біографії партійно-державних діячів радянського минулого", - додав президент Казахстану

Нагадаємо, що Казахстан вирішив закрити своє торгове представництво у Росії. Воно було відкрите у 2009 році.

Казахстан може відправити першу партію нафти російським нафтопроводом "Дружба" до Німеччини найближчими днями, можливо, в середу, 22 лютого.

Війна РФ проти України підштовхує колишні радянські країни створювати нові союзи, щоб зменшити залежність від Росії.

Оценка материала:

5.00 / 1
Президент Казахстану закликав не встановлювати пам'ятники діячам СРСР, причетних до репресій 5.00 5 1
Політика / Світ
14.03.2023 597
Еще материалы раздела «Світ»