<
НОВИНИ ДНЯ: Уряд вирішив продати великий готель в центрі Києва  Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів", і пригрозив "ядеркою"  Глазур для паски: 11 хитрощів для ідеального приготування  Коли Поливаний понеділок 2024 року: дата, історія та звичаї свята  Тепле, проте не спекотне: синоптикиня розповіла, чого чекати від погоди цього літа  Україна посилить дальні удари по Росії – командувач британської армії  Які дріжджі найкраще використовувати для випікання паскивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
14.03.2023 460

«Голоси Мирних» пролунали у фільмі Mariupol Survivors

У місті Санта Фе, США, відбувся щорічний кінофестиваль The Santa Fe Film Festival. На ньому було представлено український документальний фільм Mariupol Survivors («Ті, хто вижив у Маріуполі»), до якого увійшли фрагменти історій з архіву Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

photo_2023-03-12_13-05-19_14.03.23_1

Автори стрічки мають плани відзняти серію проєктів про міста України під час війни під назвою «The War in Ukraine».

Режисерка стрічки Марія Михно до війни працювала режисеркою департаменту пост-продакшн на топових українських телеканалах. Сценаристка, журналістка, голос озвучки Анастасія Баздирєва працювала також ведучою, актрисою та сценаристкою на  українських телеканалах. Марія та Анастасія розповіли про зйомки, сприйняття американцями війни в Україні, роботу з архівом  Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова та плани на майбутні проєкти.

Як виникла ідея, чому вирішили зробити фільм?

Після перетину кордону США стало зрозуміло, наскільки тема російської війни в Україні далека від американців. Американці не знали про вбивства цивільних, особливо дітей. Ми зрозуміли, що з цим треба щось робити, і наша зброя — це аудіовізуальні твори. Ми вирішили спочатку розповісти історію про Маріуполь, тому що в цьому невеличкому курортному містечку кількість жертв серед цивільного населення дуже велика. Це величезна катастрофа для України і для решти людства. І ще один доказ злочинної війни російської армії проти України.

photo_2023-03-12_12-51-24_14.03.23_2

Як працювали над стрічкою?

Працювали майже без сну протягом 9 днів. Були деякі складнощі із знімальним процесом, бо зйомки проходили частково онлайн. У нас не було можливості приїхати на освоєння локацій, як і взагалі бути присутніми на знімальному майданчику. Але ми мали згуртовану і заряджену на успіх команду. Кожен із нас робив максимум того, що від нього залежало. До прикладу, наш оператор Денис Нілогов не просто діяв за прописаним режисером сторібордом, а й орієнтувався на місці і пропонував, як покращити кадр, виходячи з умов локації. Анастасія віртуозно налагоджувала контакт із людьми з Маріуполя, які погодились дати інтерв’ю. І не зважаючи на те, що запис був по відеозв'язку, люди змогли розслабитись і відверто розповісти свої історії.

Що було найскладнішим?

Встигнути в строки. Адже ми мали на виробництво усього 9 днів, щоб подати готовий фільм на фестиваль. Ясна річ, що заздалегідь у нас уже був прописаний скрипт, і ми мали контакти деяких людей, які готові були відкрити свої історії. Але зйомки і пост-продакшн мали вкластись у цей короткий термін. І ми зробили це.

Наскільки важко записувати історії мирних людей про війну?

Вбивства, тим паче масові — це не природньо. Важко питати про загибель близьких, знайомих і навіть незнайомих людей. Найскладніше те, що ти ніколи не зрозумієш глибину болю цих людей, бо ти не проходив через це. Кожна історія унікальна і сповнена жахів, на яких не заслуговує жодна людина. І тут важливо сказати маріупольцям і всім іншим постраждалим від війни, що ми співчуваємо всім серцем, що ми на їх боці, що б не сталось, яких би рішень їм не довелось приймати. І повторити очевидну річ, що провина за все лежить на росіянах. І головне, перед інтерв’ю ми завжди пояснювали нашу головну ціль: розповісти світу про злочини рф, зробити все можливе, щоб зупинити країну-агресорку.

photo_2023-03-12_12-51-54_14.03.23_3

Де ви шукали історії вцілілих українців, маріупольців?

Музей «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова допоміг продемонструвати масовість російського терроризму в Україні і в Маріуполі. Ми мали дві основні історії вцілілих в Маріуполі сімей, але таких сімей тисячі. Немає жодної людини у цьому місті, яку б не зачепила війна. Музей  протягом усієї війни збирав і продовжує збирати ці історії — і тепер у нас є можливість дати світу зрозуміти, що це не поодинокі випадки, це не виключення з правил, а масовий терор та геноцид українського народу.

Як вийшло, що фільм потрапив на престижний фестиваль у Санта Фе?

Це подвійна фортуна. Ми дізнались про фестиваль, коли наш фільм був на етапі сценарію. Але після того, як ми надали матеріали розробки нашого проекту, в нас повірили організатори фестивалю Santa Fe Film Festival.

 

Історії, які стали частиною фільму Mariupol Survivors, входять до архіву Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. Це наймасштабніший у світі архів історій мирних мешканців України, які постраждали від війни. Архів Музею налічує вже понад 60 000 історій. Свою історію можна розказати  на https://civilvoicesmuseum.org або безкоштовній гарячій лінії 0 (800) 509 001.

Оценка материала:

5.00 / 2
«Голоси Мирних» пролунали у фільмі Mariupol Survivors 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
14.03.2023 460
Еще материалы раздела «Суспільство»